Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke

Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti (EP-) listavezetője sajtótájékoztatót tart a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a La Vida DUNA Rendezvényházban 2024. június 9-én. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délután lemondott a Momentum elnöki posztjáról Donáth Anna, a párthoz közeli forrásaik szerint a tagsággal már korábban közölték a hírt. Donáth Anna fél kettő körül a Facebookon megerősítette az értesülést: „A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról.”

Hírek szerint az ellenzéki párt EP-képviselője a Momentum frakcióülésén közölte döntését. Az ellenzéki párt nem szerepelt jól a választásokon: kiesett az EP-ből és nem jutottak be a fővárosi közgyűlésbe sem. Donáth Anna a katasztrofális vereség kapcsán így írt: „Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet.” Mint hozzátette, miközben nem mehet el szótlanul a kudarcok mellett, büszke az elért eredményekre. – Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása – fogalmazott. 

A Momentum távozó elnöke ugyanakkor kiemelte: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, a Fidesz-KDNP most először 45 százalék alá került egy EP-választáson. „Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak– tette hozzá. Hitet tett a liberális politika mellett, és arra hívta fel a figyelmet, hogy „egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett”. Végül megköszönte a támogatást a követőiknek és mindazoknak, akik rájuk szavaztak. 

A 2017-ben a NOlimpia kampánnyal berobbant Momentumnál egy hónapon belül tisztújítást is tartanak, ahol megválasztják a minden valószínűség szerint alaposan felforgatott új elnökséget. Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke közben bejelentette, hogy a soron következő tisztújításon elindul újra a vezetői tisztségért. – Teszem ezt azért, mert a tegnapi választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének – fűzte hozzá. 

A Magyar Hang értesülései szerint elindulhat az elnöki posztért Tompos Márton is.

Fekete-Győr András azt is hozzátette, hogy vasárnap „rendszerváltó igényű politikai forradalom zajlott le Magyarországon”, és gratuláció illeti a Tisza Pártot és vezetőjét e forradalom elindításáért. A választók tömegei fejezték ki egyértelműen, hogy mostanra elegük lett az ország kettéosztottságában érdekelt régi hatalmi elitből, de a Momentum nem lehet, és nem is lesz része ennek a választók által leváltásra ítélt hatalmi elitnek. – A Momentum a politikai generációváltás pártja, ezt a generációváltást pedig véghez fogja vinni – írta. A politikus szerint június 9-e egy forradalmi nap volt, de a szabadságharc csak most veszi kezdetét. Az elkövetkező két évben sorsdöntő küzdelmek sora vár a változást akaró magyarok és Magyarország iránt valóban elkötelezett közösségekre. Ők ezekben a küzdelmekben részt fognak venni, mert felelős kormányt csak egy sikeres szabadságharc adhat majd Magyarországnak.

A Momentum az európai parlamenti választáson komoly kudarcot szenvedett, habár eddig két képviselőjük is volt Brüsszelben – Donáth Anna és Cseh Katalin – most egy embert sem küldhetnek. Összesen 3,68 százalékot értek el, ami 166 506 voksot jelent. A Fővárosi Közgyűlésben sem sikerült mandátumot szerezniük, két győzelmet azonban elkönyvelhettek: Soproni Tamás újrázott Terézvárosban, Rózsa András pedig Zuglóban váltja az MSZP-s Horváth Csabát. 

AZ EP-választások – amekkora sikert hoztak a 30 százalék közelében végzett Magyar Péter vezette Tisza Pártnak – annyira lenullázták az ellenzék jó részét. A Momentum elnöke nem az első áldozata a hétfői napnak, a Jobbik-Konzervatívok is kijózanító pofont kapott, amelyre tisztújítással reagálnak. A lehető legkorábbi időpontra kiírják a párt elnökségének teljes tisztújítását, hogy a tagok olyan vezetőket választhassanak, akik segíthetik a párt újjáéledését és sikeressé tételét. Gyöngyösi Márton pártelnök egyébként már korábban is jelezte, hogy amennyiben nem szereznek mandátumot, lemond a posztjáról.