Rendőrséggel fenyegette a szemétszedőket Sóskút polgármestere

Rendőrséggel fenyegette a szemétszedőket Sóskút polgármestere

Gumiabroncsok Sóskút határában (Fotó: König Ferenc)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 220 zsáknyi kommunális és veszélyes hulladék – egy hét alatt ennyi szemetet szedtek össze a sóskútiak, a helyi TeSzedd! akció keretében. A szemétgyűjtést a Sóskúti Civil Kör Egyesület (SCK) szervezte, a résztvevő több száz önkéntes alaposan kitakarította a falut, az erdős-bokros területeket is megtisztítva a gumiabroncsoktól, ócskavasaktól, és – a későbbi elszállításra készülve – egy önkormányzati út mentén pakolták le a hulladékokat.

Jutalmat épp nem vártak munkájukért, de a polgármester üzenetére végképp nem számítottak: a Magyar Hang információi szerint König Ferenc felszólította az egyesületet, hogy tüntessék el az önkormányzati út mellé felhalmozott kupacokat – más esetben a rendőrséghez fog fordulni. Levelében a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre hivatkozott, melynek útvonala Sóskút határát is érintette. „Nem vetne jó fényt településünkre itt veszélyes hulladék kupacokat mutatnának Sóskútról” – érvelt König, akit a jelek szerint a bokrokban hagyott szemét kevésbé zavart.

Nem túl hiteles aggodalmak

„Egy köszönömnek azért jobban örültünk volna” – mondta lapunkak Mészáros József, a helyi civil kör tagja, aki egyszerre érzi nevetségesnek és életszerűtlennek König panaszát. Szerinte a szemétgyűjtő önkéntesek – olykor teljes családok – épphogy az önkormányzat munkáját végezték el, hiszen a települési út mentén szétszórt illegális hulladék begyűjtése a település kötelessége lett volna. Szerinte az akkubontó gyárat Sóskútra beengedő Königtől különösen hiteltelen, ha a környezetszennyezés miatt aggódik.

Mészáros József szerint a polgármester levele politikai hadüzenetnek is beillik, célja  pedig a megfélemlítés: a sóskúti Teszedd-gyűjtést megszervező SCK ugyanis az önkormányzati választásokra készül, polgármester-jelöltjük pedig maga Mészáros József, aki más színekben, de már 2019-ben is indult a pozícióért. „Az egyesületünk csak normális, a falu lakóinak egyetértésével meghozott döntéseket szeretne, nem olyan kézivezérlést, amit König bemutatott a Covid-járvány ürügyén” – mondta a civil szervezet jelöltje.

Mészáros szerint a település lényegében a polgármesternek és a képviselő-testületnek „köszönheti” a Dongwha és az Andrada üzemeinek megjelenését: egy 2020. januári ülésén ugyanis ők minősítettek át több önkormányzati ingatlant „beruházási célterületté”, és abban is egyetértettek, hogy a külügy vagy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) segítségével ide kiemelt jelentőségű gazdasági projekteket lehetne hozni. Csak abban nem voltak még biztosak, hogy ez pontosan mi is lesz. „Ezek után kár a kormányra hárítani a beruházások felelősségét” – jegyezte meg König kihívója. A Dongwha elektrolitgyártó sóskúti üzeme már áll, de részben a helyi civilek aktív kiállása miatt idáig nem kapott környezethasználati engedélyt. Az Andrada akkubontója előtt viszont nincs ilyen jogi akadály.

 Két hétig az út szélén

Mészáros Józsefet arról is kérdeztük, hogyan maradhattak több mint két héten át az út szélén a hulladékkupacok (az idei TeSzedd április 22-én rajtolt, a polgármester levele pedig május 8-i keltezésű). Mint mondta, a zsákolt szemetet rendszeresen előbb viszik el a gyűjtések után, mint az illegális hulladékot, ám szerinte az utóbbi ütem most alaposan megcsúszott. A helyzetet végül mégis az önkormányzat oldotta meg, és a verseny előbbi napon elszállították a gumiabroncsokat – Mészáros úgy látja, ez amúgy is az ő feladatuk lett volna.

A témával kapcsolatban megkerestük König Ferencet. A polgármester, válaszul elküldte a Sóskúti Civil Körrel folytatott levelezés másolatát, ebből saját álláspontját is megismerhettük.

Mint kiderült, König a levélváltás során emlékeztette a szemétgyűjtőket: gumiabroncsot, festékes tárgyakat és építkezési sittet a TeSzedd keretében sem halmozhattak volna fel, hiszen az ilyesmit a programot szervező Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt deklaráltan nem szállítja el. Mást gondol erről Mészáros, aki szerint „senki sem gondolhatja komolyan, hogy nagytakarítás idején csak a flakont szedjük ki a bozótosból, a festékes tartályt pedig ott hagyjuk”. König továbbá kifogásolta, hogy a környezetbarát önkéntesek nem csak közterületről, de magántelkekről is gyűjtöttek szemetet – akciójuk előtt pedig nem egyeztettek az önkormányzattal.