Kiderült, hol nyílik meg az első nemzetközi teqball kutatóközpont

Kiderült, hol nyílik meg az első nemzetközi teqball kutatóközpont

Képünk csak illusztráció! A szerb Maja Umicevic (b) Nikola Mitro oldalán játszik a Kota Gabriella és Katz Balázs elleni döntő mérkőzésen az I. Teq Festival Hungary - Teqball Tour teqball vegyes párosainak versenyén Esztergomban 2023. július 29-én. (Fotó: MTI/MTVA/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Testnevelési Egyetem (CUPES), a Nemzetközi Teqball Szövetséggel (FITEQ), a Pekingi Teqball Szövetséggel (BTA) és a Pekingi Olimpiai Fejlesztési Bizottsággal (BODA) közösen a kínai fővárosban létrehozta a Nemzetközi Teqball Kutatóközpontot (ITRC), amelynek célja a sportág építése, fejlesztése és népszerűsítése – adja hírül az MTI.

A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint az ünnepélyes bejelentésen részt vett Borsányi Gábor, a FITEQ elnöke és a sportág egyik feltalálója, valamint Vajda László főtitkár, aki egyben a CUPES oktató professzora is. Utóbbi a megnyitó után elmondta, már régóta szerette volna elkezdeni a teqball egyetemi vonalának építését, és a pekingi intézményben először fakultatív tárgyként hirdették meg a teqballt. A rendezvényen elhangzott, hogy a kezdeti tíz hely azonnal betelt, így húsz főre emelték 2023-ban, idén pedig negyven fővel indul a képzés. Borsányi beszédében megjegyezte, könnyen megtörténhet, hogy a CUPES falai közül kerül ki a teqball első olimpiai bajnoka. „Egyelőre nem szabtunk határt, hogy pontosan mit is kutatnánk, és fiatal sport lévén szinte bárminek lehet olyan eredménye, ami változást hozhat” – mondta Borsányi Gábor.

Címkék: teqball