„Hatvanpusztára az akkufeldolgozót!” – skandálták a fáklyákkal tiltakozó dühös sóskútiak

„Hatvanpusztára az akkufeldolgozót!” – skandálták a fáklyákkal tiltakozó dühös sóskútiak

Fáklyás tüntetők Sóskúton. (Fotó: Magyar Hang / Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tömegdemonstrációt szerveztek a sóskúti civilek kedd délután öt órára a polgármesteri tájékoztatóval egy időben és azzal megegyező helyszínen. A tiltakozás célpontja a Sóskútra tervezett akkumulátor-feldolgozó volt, és a lakossági fórumról végül a településvezető gyakorlatilag elmenekült. Később fáklyás felvonulással mutatták meg a sóskútiak, hogy mennyire dühösek. Riport a helyszínről!

A keddi polgármesteri tájékoztató külön pikantériája az volt, hogy König Ferenc korábban írásban közölte: kizárólag azok vehetnek részt az eseményen, akiknek lakcímkártyája a településre szól. A tiltakozók ennek megpróbáltak bejutni a fórumra. Fél öt előtt már a polgármester is megérkezett, akit a már korábban gyülekező tömeg elől azonnal bemenekítettek az iskolába. Nem sokkal fél öt után megkezdték az emberek beengedését a fórumra, amelyhez mindenkitől elkérték a sóskúti lakcímkártyát. Lapunk ez ügyben kikérte a TASZ állásfoglalását, a szervezet szerint ez jogellenes. Tudósítónk szerint nem ment túl simán a beengedés, a biztonságiak már rendőrökkel fenyegettek. Többen arra kérték a biztonságiakat, igazolják magukat, milyen jogon akarnak igazolványokat kérni. A momentumos Gelencsér Ferenc is feltűnt a helyszínen, de Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke későbbi beszámolója szerint ő maga is jelen volt az eseményen. 

 

A tömeg végül erőszakosabban lépett fel, és némi huzavona után kollégánk is bejutott a fórumra. A polgármester azonban nem nyilatkozott nekünk. – Mondjon le – üvöltötte a polgármesternek a tömeg, aki inkább elmenekült, sőt, pár utcányira az iskolától, a helyszíntől rendőrautóba is szállt. A településvezető végül ekkor, a körzeti megbízott autójába szállva szólalt meg először arra kérve őt, „vigyél haza!”.

Tudósítónk szerint bár a polgármester hazament, a tömeg változatlanul kitartott az iskolában, civilek mondtak beszédet. A meghallgatás végül fél hat előtt véget ért, nemcsak a polgármester, de a szlovén cég emberei is elmenekültek. A teremben fáklyás felvonulásra invitálták a résztvevőket a polgármesteri hivatal mellé, ezt az LMP szervezte.


A fáklyás tüntetésen folytatódtak a felszólalások, több száz tiltakozó volt jelen.

 

Tudósítónknak az egyik felvonuló arról beszélt, fogalmuk sincs, hogy mi lesz most. Szerinte senki nem bántotta Königet, nem volt oka elmeneküli. Úgy vélte, két lehetőség van: vagy lemond a polgármester vagy „átverik ezt rajtunk”. – Utóbbit viszont személy szerint én nem akarom hagyni. Van egy négy és egy egy éves gyerekem. Hogy fogok a szemükbe nézni, ha így adjuk át nekik az országot? – tette fel a kérdést. A tüntetők közül egyébként többen azt kiabálták, hogy „Hatvanpusztára az akkufeldolgozót!” – utalva a miniszterelnök családjának ott épülő rezidenciájára. 

Más tüntető pedig éppen arról beszélt: „Jó lenne, ha a politikát nem kevernék bele a dologba”. Igaz, ezt éppen az LMP rendezte felvonuláson fejtette ki, és később azt is hozzátette: „ezt a politika kizárásával, egyenesen Orbán Viktorral kéne megoldani.

Az egyik szervező szerint egyébként ezren lehettek a felvonuláson. A helyszínen komoly rendőri biztosítás volt tapasztalható. Az esemény végül háromnegyed hét körül ért véget.

 

Végtelenül felháborodtak

A keddi eseményeket megelőzően a tiltakozók fogalmaztak: „Már négy település – Sóskút, Tárnok, Érd és a frissen csatlakozott Pusztazámor – több száz elszánt, dühös lakója készül látványosan tiltakozni Sóskúton, az Alsózsolcáról elűzött Andrada szlovén akkumulátor-feldolgozó befogadása ellen. A térségben élőket végtelenül felháborítja, hogy a veszélyes üzem odatelepítésébe úgy tűnik beletörődött a polgármester, König Ferenc és az önkormányzat is anélkül, hogy előtte megkérdezték volna a lakókat, beleegyeznek-e az akkumulátor-feldolgozó befogadásába. Az egyre nagyobb felháborodást tapasztalva a polgármester végül úgy döntött – jobb később, mint soha – január 30-án (kedden) lakossági tájékoztatást tart, miközben már naponta érkeznek kamionok a majdani akkumulátorgyár területére, az Orion egykori telepére.