Sóskútba tesznek, onnan is kivesznek?

Sóskútba tesznek, onnan is kivesznek?

König Ferenc rendőrautóval távozott a sóskúti fórumról (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Habsburg Györggyel nem futok össze, pedig itt, Sóskúton van a rezidenciája. Érzékibb találkozásban van részem: a 3600 lelkes településen – ahol heteken belül egy óriási környezeti kockázatokat jelentő akkufeldolgozó üzem kezd működni – ugyanis füstszag van. A szag a családi házak kéményéből és a község fekvéséből ered: Sóskút a Benta-patak völgyében és a közeli dombokon helyezkedik el. És ami szintén nem mellékes körülmény: a nemrég bejelentett akkumulátor-feldolgozó üzemtől egy kilométerre fekszik Tárnok, nagyon közel van hozzá Érd, Pusztazámor, kicsit távolabb Biatorbágy, Törökbálint – a veszélyes üzem létesítése 110 ezer embert érint, ráadásul Budapesttől alig 20 kilométerre. 

Több a meló, mint az ember 

Az üzemet építtető cég január 18-án kiadott közleménye szerint „3 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada-csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására. A vállalat két év alatt 160 új munkahelyet tervez létrehozni. Az üzem február végén kezdi meg működését Sóskúton, majd további magyarországi és európai helyszínek következnek” – írják. 

Zöld energiatároló rendszerek? Bár határozott tippem volt, némi keresgélés után Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértőnél találtam meg a választ, aki ezt írta: „Először azt hittem naivan, hogy fáról beszélnek, ami zöld, és tárolja az energiát, de nem. Zöld energiatároló rendszer = akkumulátor. Innovatív a magyar nyelv és azok is, akik csúsztatnak.” Persze nem volt ez igazi kérdés, mert a sóskúti önkormányzat is akkufeldolgozóról beszél. Január 26-ai közleményükben például így fogalmaznak: „Köztudott, hogy a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájában vezető helyet foglal el az elektromos átállás, amely az elektromos autók és az akkumulátorok gyártására koncentrál. Ez kormányzati szintű döntés, a helyi önkormányzatnak ebbe beleszólása nincs.” 

 

 

• Mit mondanak a helyiek?
• Érdemes-e egy újságírónak bemenni a König Ferenc által vezetett településen a König étterembe?
• Mit tapasztalni a tervezett üzem területén most?

A teljes cikket a Magyar Hang február 2-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!