Még mindig kritikus állapotban van a szlovák miniszterelnök

Még mindig kritikus állapotban van a szlovák miniszterelnök

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter nyilatkozik Miriam Lapuniková kórházigazató (b) társaságában Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota kritikus, de stabil. A szlovák miniszterelnök továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórházban marad – közölte Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel a sajtónak a kórház előtt. A szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után lőtt rá a tömegből egy 71 éves férfi, Ficót ezután életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították át Besztercebányára.

Miriam Lapuniková, a besztercebányai kórház igazgatója és Kaliňák közösen tartott sajtótájékoztatójából kiderült: az éjszaka stabilizálták Ficót egy ötórás műtét után. A miniszterelnök továbbra is a kórházban marad, további beavatkozásokat végeznek majd el rajta. Kaliňák, miután meglátogatta Ficót, sietősen fejezte be sajtótájékoztatóját, indult vissza Pozsonyba: itt folytatják a kormányülést. Kaliňák hozzátette, további információk már csak innen fognak érkezni, a kórház helyszínén több tájékoztatás nem lesz. A szlovák kormány 11 órakor biztonsági ülést tart.

Arról már tegnap egybehangzóan írt a szlovák sajtó, hogy a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen elfogtak. A férfi – aki a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt – egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A férfi három verseskötetet írt, tagja a Szlovák Írószövetségnek. A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt a belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

Címkék: merénylet, kórház, Fico