Fico merénylője oroszpárti, szélsőséges félkatonai szervezettel működött együtt

Fico merénylője oroszpárti, szélsőséges félkatonai szervezettel működött együtt

Juraj Cintula szlovák író, Robert Fico merénylője

Fotó: Youtube

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban olyan véleményeket lehetett olvasni (a hazai, kormányközeli médiában is), hogy Robert Fico támadója baloldali, liberális eszméket vallott, ezért követett el merényletet a nemzeti gondolkodású szlovák kormányfő ellen. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy – mint azt Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró kiszúrta – a Juraj Cintula korábban a Slovenskí branci nevű oroszpárti, szélsőséges félkatonai szervezettel működött együtt, a szervezet Facebook-oldalán található fotók is ezt bizonyítják. Mint azt a Napunk megjegyezte, ez a szervezet 2022-ben megszűnt.

Azt már kora este megírta a szlovák sajtó, hogy egy 71 éves lévai író, Juraj Cintula lehetett, aki szerdán délután többször is rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el. A merénylet után a rendőrök ártalmatlanították, az felvételeken is látni, hogy megbilincselve ül és kommunikál az egyenruhásokkal. A fegyver valószínűleg legálisan volt a birtokában. Az aktuality.sk azt írta, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban.

A merénylő fia arra az újságírói kérdésre, hogy az édesapja gyűlölte-e Ficót, így válaszolt: nem rá szavazott. Ennél többet nem árult el. Azt viszont tagadta, hogy az apja bármikor nyíltan utalt volna egy politikus megtámadására, és azt is, hogy a 71 éves férfi pszichiátriai beteg lenne.