Meglőtték Robert Ficót

Meglőtték Robert Ficót

Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt egy kihelyezett kormányülés után
• A kormányfőt Besztercebányára szállították kórházba
• Több órás műtétet végeztek rajta, ami utána  beszámolók szerint már nem volt életveszélyben.
• A támadót elfogták, egy lévai íróról van szó, a hírek szerint szélsőjobbos szervezettel működött együtt
• Nyilvánosságra került egy felvétel, amin látszik, hogy öt lövést adott le

Cikkünk frissül!

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után. A helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. Helyi hírportálok beszámolói szerint – erről videót is látni – a testőrei tették be egy autóba, majd később a helyszínről mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az egyik helyi televízió, az RTV Prievidza a merénylet pillanatait is megörökítette. A felvétel megnézését csak erős idegzetű, felnőtt olvasóinknak ajánljuk.

A miniszterelnök Facebook-oldalára néhány perccel négy óra előtt került ki néhány mondat a merényletről. Ott azt lehetett olvasni, hogy mentőhelikopter indult el vele, ám mivel Pozsony túl messze lett volna, az életmentő beavatkozás szükségessége miatt Besztercebányára szállították. Azt is írták, hogy a kormányfő életveszélyben van és a következő órák sorsdöntőek lesznek. A Sme korábban még azt írta, hogy a miniszterelnök állítólag kommunikált az egészségügyi személyzettel. Ezt később a Denník N hírportál is megerősítette. A szlovák Pravda információi szerint Robert Ficónak hasüregi vérzése volt, mivel az egyik golyó a beleit érte, az orvosok azonban nem találták a vérzés forrását.

A TV Markiza délután négy óra körül arról számolt be, hogy a miniszterelnököt szállító helikopter megérkezett a besztercebányai kórházba, a kormányfőt a járműről hordágyon tolták be a sürgősségi osztályra. Egy lepedővel takarták, így nem lehetett látni, hogy milyen állapotban van. Több órás műtét után 23:30-kor Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Fico nincs már életveszélyes állapotban.

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette, a testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról. A merénylő egy 71 éves lévai író, Juraj C. lehetett. Róla ITT írtunk bővebben.

A szlovák portál egy videót is közzétett a lövések utáni pillanatokról.

A Denník N két olyan emberrel beszélt, akik Robert Ficóval voltak, amikor lelőtték. – Éppen kezet akartam fogni vele – mondta az idősebb férfi. A vele lévő nő arról beszélt, hogy három vagy négy lövést hallott. Látta, hogy Fico előtte a földre esik, és azt mondja, véres sebeket vett észre a mellkasán és a fején. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyire súlyosak. A legfrissebb hírek ugyanakkor arról szólnak, és erről egy videó is látható, hogy a támadó öt lövést adott le, kettő a karján, egy a hasán érte Robert Ficót. A lövések akkor dördültek el, amikor a szlovák kormányfő odasétált a kordonoknál álló emberekhez, hogy kezet fogjon velük.

Félbeszakították a parlamenti ülést

A helyi parlament, a Nemzeti Tanács ülését félbeszakították. Ľuboš Blaha smeres képviselő ezt követően az ellenzékhez fordult: „Ez a maguk műve” – jelentette ki, amire válaszul hangos szitkozódást és kiabálást kapott.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök határozottan elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és meggondolatlan” támadást. – Meg vagyok döbbenve. Sok erőt kívánok Robert Ficónak, hogy ebben a kritikus pillanatban felépüljön a támadásból – mondta. Igor Matovič pedig mielőbbi gyógyulást kívánt a miniszterelnöknek. – Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek – közölte.