Ódor Lajos: jó lenne, ha a külföldi politikusok nem informálnák félre az embereket

Ódor Lajos: jó lenne, ha a külföldi politikusok nem informálnák félre az embereket

Ódor Lajos, a szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ódor Lajos, volt szlovák kormányfő, a Progresszív Szlovákia (PS) európai parlamenti listavezetője a Partizánnak adott interjújában – amit a Telex szemlézett – arról beszélt, hogy pártja csütörtökön leállította az EP-kampányt, mert szerinte a jelenlegi helyzetben fontos, hogy létrejöjjön egy megegyezés a szlovákiai pártok között, és hogy 100 napig mérsékeljék magukat a politikai kommunikációban.

Sőt, azt is közölte: „Jó lenne ezt a tudtára adni a külföldi politikusoknak is, hogy ne informálják félre a külföldi embereket, és ne ebből kovácsoljanak maguknak politikai tőkét”. Ezzel nyilván Orbán Viktorra is célzott, a magyar kormányfő ugyanis nemcsak csütörtöki Facebook-bejegyzésében, hanem a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is „baloldalinak” és „háborúpártinak” nevezte Fico merénylőjét, holott már tudható, hogy több magyar hírportál is egy fordítási hiba miatt írta Juraj Cintuláról, hogy „baloldali”. 

„Sokan nézik a magyar sajtót Dél-Szlovákiából, ezért nem lenne jó, ha közvetett módon próbálnák rosszabbá tenni a hangulatot” – magyarázta Ódor, aki szerint ez senkinek nem érdeke. A volt kormányfő arról is beszélt, hogy léteznek olyan mechanizmusok az alkotmányban, amelyek biztosítják a kormányfő távolléte alatt is a kormány működését, de szerinte nagyon fontos, hogy a következő pár napban csillapodjanak a kedélyek a szlovák belpolitikában. 

„Egyelőre jó felé mozgunk, de azt azért nem várom, hogy a dezinfomációs webeken keresztül most nem jön majd rengeteg ilyen információ. Mindannyiunk felelős abban, hogy valamilyen normálisabb útra visszatérjünk” – mondta a volt szlovák kormányfő, aki szerint rossz lenne felhergelni az embereket a média ellen. „Nemrég volt egy haláleset Szlovákiában, amikor egy terrorista két embert megölt Pozsonyban a politikai nézetei miatt, ha ezt nem fékezzük meg, akkor még több ilyen eset lesz” – mondta, hozzátéve, hogy neki ez most sokkal fontosabb, mint az európai parlamenti kampány.