Gyurcsány Ferenc sosem mondta, hogy pocsék ember, aki nem akar meghalni Ukrajnáért

Gyurcsány Ferenc sosem mondta, hogy pocsék ember, aki nem akar meghalni Ukrajnáért

Gyurcsány Ferenc (Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

A kormány háborús kommunikációjának egyik visszatérő eleme lett (ismét) a vád, miszerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: pocsék ember az, aki nem halna meg Ukrajnáért. Menczer Tamás kommunikációs igazgató volt az, aki bedobta parlamenti beszédben és erre hivatkozó kampányvideóban is az állítást, majd legutóbb Deutsch Tamás ismételte el azt a csütörtök esti köztévés EP-listavezetői vitán. 

Mint a parlamenti naplóban visszaolvasható, Menczer a kampány jegyében egyenesen négyszer hivatkozott a Demokratikus Koalíció elnökének tulajdonított állításra: „És, ha ehhez hozzátesszük azt is, amit Gyurcsány Ferenc szintén elmondott: »pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért«, ezt mondta az önök vezetője, a baloldal vezetője. (Arató Gergely: Nem mondott semmi ilyet.) Ez az igazság. Nézze meg, mit mondott a vezetője, pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, mondják önök. Szerintünk meg nem. Szerintünk ez a háború, ami itt van a szomszédságunkban, nem a mi háborúnk, és ebből ki kell maradni. És ha önök úgy gondolják, hogy pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, kedves háborúpárti baloldali kollégák, akkor ballagjanak ki az utcára, és kérdezzék meg, hogy ki az a magyarok közül, aki el akar menni ebbe a háborúba, és meg akar halni Ukrajnáért! (...) Abból gondolom, hogy Arató képviselő úrék is értik, amit mondok, és tudják, hogy pontosan így van, hogy ezt mondta az önök főnöke, hogy pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, és hogy fegyver kell a kézbe háborúban, hogy még csak nem is ellenkezik a legapróbb jellel sem.”

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője pedig ezt állította a köztévé vitáján: „Gyurcsány Ferenc egyenesen azt mondja, hogy pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért.”

Pedig a bekiabáló DK-s politikusnak, Arató Gergelynek van igaza: a korábbi miniszterelnök nem mondott semmi ilyesmit. Nincs viszont könnyű dolgunk, amikor az eredeti megszólalás után próbálunk nézni. A fideszes kampányállításokat utánközlő kormánypárti felületek ugyanis nem sietnek linkelni, pontosan hol is mondta a fentieket Gyurcsány Ferenc. Azért lehet ez, mert nemcsak hogy elferdítették a DK-elnök mondatát, de nem is mostani, hanem két évvel ezelőtti kijelentésekről van szó. A Ripost 2022 márciusi cikkében találkozhatunk elsők közt a címbe emelt állítással, továbbá egy, a kontextusból kiragadott mondattal, és annak újraértelmezésével: „Gyurcsány Ferenc, a hazai baloldal vezetője szerint pocsék ember az, aki nem hajlandó meghalni Ukrajnáért. Ezt írja a Facebook-oldalán: »Pocsék ember leszel vagy meghalsz, melyiket választod?« Ez a kijelentés szorosan kapcsolódik a hazai baloldal eddigi militáns és háborúpárti nyilatkozatainak a sorába.”

A kiemelt mondat alapján már könnyebb megtalálnunk a szóban forgó bejegyzést. Ebben a DK elnöke 2022. március 25-én reagált az Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közti üzengetésre. Ukrajna elnöke akkor azt kérte Orbántól, szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. Kérte továbbá, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat, illetve küldjön fegyvereket is Ukrajnába. A kormányfő a kéréseket visszautasította azzal, hogy ellentétesek Magyarország érdekeivel. 

Gyurcsány Ferenc ezek után írta a következőket: „A Zelenszkij-Orbán vita lényege. Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked. Elfordítjuk fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától, mert ha nem, ha segítünk, akkor magunkra vonzzuk a sátán bosszúját és mi magunk fogunk halni – állítja. Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez szar alakká kell válnunk – mondja. Meg se próbál más utat ajánlani a nemzetnek. Magyarország vezetője gyáva, erkölcstelen nemzetként szeretne bennünket látni, láttatni. Miért osztoznánk az ő bűnében? Van más választás.”

Bár élhetünk a gyanúperrel, hogy a kormánypárti megszólalók szánt szándékkal nem akarták érteni, amit olvastak, de érdemes összefoglalni: Gyurcsány azt állította, hogy Orbán hamis narratívája, miszerint ez a két választás lenne. A gyurcsányi álláspont szerint az Orbán-kormány elfordította a fejét Ukrajnától, mindezt azzal a hivatkozással, hogy különben a halál vár ránk. Amely állítást egyébként odáig sikerült fokozni, hogy Kósa Lajos nemrég kijelentette: ha az ukránok nyernek, akkor mind elpusztulunk egy atomháborúban. A Fidesz által felmelegített félreértelmezés tehát nagyjából az a színvonal, mintha a DK erre válaszul azt kezdené terjeszteni: a kormánypárti politikusok arra szólítanak fel, hogy fordítsuk el a fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától.