Úgy tűnik, Magyarország nem kap az árvízkárok enyhítésére szánt kohéziós forrásokból

Úgy tűnik, Magyarország nem kap az árvízkárok enyhítésére szánt kohéziós forrásokból

Az árvíz által elöntött alsó rakpart Budapesten, szemben a Parlament épülete 2024. szeptember 18-án (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 10 milliárd eurónyi forrást hívhatnak le az Európai Unió kohéziós alapjából az árvíz által sújtott országok, ám ezek között nem szerepel Magyarország neve, legalábbis ez derült ki Robert Fico pénteki tájékoztatójából. Az Új Szó beszámolója szerint a szlovák kormányfő azt követően állt a sajtó elé, hogy egy nappal koárbban részt vett Wroclawban a miniszterelnökök és az Európai Bizottság találkozóján, ahol az árvíz volt a téma és megállapodás született arról, hogy Szlovákia egymilliárd Lengyelország ötmilliárd, Csehország kétmilliárd, Ausztria 500 millió, Románia pedig 1,5 milliárd eurót hívhat le az alapból.

A lap szerint Fico közölte, hogy az uniós források felhasználásáról a jövő héten egyeztetnek. „Az olyan speciális lehetőségek mellett, mint a szolidaritási alap, megvannak a standard európai alapok, köztük az úgynevezett kohéziós alap, amely az EU egyes régiói közötti különbségek kiegyenlítését célozza. Ebben a kohéziós alapban van egy bizonyos összeg Szlovákia számára” – mondta Fico. Tájékoztatása szerint az EB olyan megoldást kínált, hogy a kohéziós alapból folyósított összeghez az árvízkárok felszámolásához nem lesz szükség állami önrészre, de arra sem, hogy az állam előfinanszírozza a konkrét projekteket, a pénzt közvetlenül az európai alapokból lehet meríteni. Wroclawban arról is eszmecserét folytattak, hogy a projektek csak árvízmegelőzésre vonatkoznak-e, vagy az árvíz okozta károk felszámolására is.