Egyből odaszólásokkal kezdődött, de botrány nélkül zajlott a közmédia EP-vitája

Egyből odaszólásokkal kezdődött, de botrány nélkül zajlott a közmédia EP-vitája

Az EP-vita az M1-en 2024. május 30-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

• Alapvetően politikusi monológok hangzottak el a köztévés EP-listavezetői vitán
• Előkerültek ugyanakkor az M1-en ritkán megjelenő témák is: Sulyok Tamás ügye, letelepedési kötvények, embercsempészek szabadon engedése, vendégmunkások
• Senkit nem zártak ki, senkitől nem vették el a szót, még figyelmeztetés is alig hangzott el a műsorvezetőktől
• Deutsch Tamás leginkább dollárbaloldalról és Soros György hálózatáról beszélt, több ellenzéki politikus pedig bírálta a vita feltételit

Bemutatkozás

Még el sem kezdődött a vita, már a bemutatkozáskor volt egy-két kiszólás a közmédia által szervezett rendezvényen. A két műsorvezető – Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs – sorra mutatta be a résztvevőket, Dobrev Klára volt az első, aki a köszönés mellett oda is szúrt a szervezőknek azzal, hogy várja a nézőket az igazin vitán, az ATV-n. Márki-Zay Péter is folytatta ezt, ő azt mondta, hogy Orbán Viktor nem volt hajlandó kezet fogni vele, amikor Hódmezővásárhelyen járt. Magyar Péter sem hagyta ki, hogy mondjon valamit, a Fidesz kampányát visszafordítva azt mondta, hogy aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz.

Már a bemutatkozásra szánt egy perc sem volt teljesen konfliktusmentes a vitán. Dobrev Klára azt mondta, hogy ez valójában nem vita, hiszen monológokat lehet majd csak hallani, ezért ő az Orbán-rendszer bűneiről fog beszélni. Donáth Anna azzal bírálta a közmédiát, hogy a propaganda őt patás ördögnek állítja be, ezért eljött, hogy elmondja az igazságot. Deutsch Tamás volt az első, aki a vitapartnereihez fordult, mert szerinte nem lehet elmenni Gyurcsány Ferenc pártja mellett és felidézte, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este, majd Magyar Péterhez fordult, aki „a feleségét a saját otthonuk konyhájában titokban lehallgatta, ezzel zsarolta és politikai karriert csinált belőle”. Magyar Péter – amikor rá került a sor – ezt nem hagyta szó nélkül és jelezte, a Fidesz politikusa volt ott a legkevesebb szavazáson az EP-ben, nem tudja, hogy érdemes-e rá bízni a hazánkat. Azért bírálta az MTVA-t is, amelyet 140 milliárdból kitartott televíziónak nevezett. A Kutyapárt sem a bemutatkozásra használta a rendelkezésére álló időt, Tóth Imre humorista a nevükben például köszöntötte az M1 mind a 18 állandó nézőjét.

A többiek alapvetően az előzetes tervekhez tartották magukat és bemutatkoztak, a Megoldás Mozgalom listavezetője arról beszélt, hogy ők szakemberek, nem politikusok, Ungár Péter a közbeszéd színvonalát is bírálta és egyértelművé tette, hogy ezen a választáson nem lehet kormányt váltani. A Második Reformkor listáját vezető Pekárné Farkas Emese azt mondta, hogy a fiatalellenes politikának véget kell venni, Márki-Zay Péter a korrupció megszüntetését sürgette, míg a Jobbikot képviselő Róna Péter a programjából idézett, Toroczkai László pedig a Youtube-csatornájára hívta fel a figyelmet, ahol tényleg ki tudja fejteni nézeteiket.

Az első témakör az EU védelme és biztonsága

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom képviselője azt mondta, teljesen az EU és a NATO pártján állnak.

Ungár Péter arról beszélt, hogy azzal kell kezdeni, hogy az EU-t átszövő naivitást sutba kell dobni. El kell kezdenünk nekünk európaiaknak költeni, hogy meg tudjuk védeni magunkat – tete hozzá. Létre kell jöjjön a közös európai hadsereg, amit Orbán Viktor páros napokon támogat, páratlanokon ellenez – mondta.

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy itt nem sokszor lehetet hallani az igazságot, hogy Európa szégyenét Orbán Viktornak hívják. És az a háborús hangulat, amit szít, veszélyezteti a magyarok biztonságát. Senki nem akarja háborúba vinni a magyarokat, senki nem akarja visszaállítani a sorkatonaságot, pont mi töröltük el – mondta. Szavazzanak azokra, akik erős szociális Európát akarnak – tette hozzá.

Mi számít hazaárulásnak, ha nem az, hogy külföldiekek árulnak magyar ingatlanokat. Miért jó ez az EU-nak és Magyarországnak – tette fel a kérdést Pekárné Farkas Emese Deutsch Tamásnak.

Magyarországon senki nem akar háborút, Magyarország békepárti – kezdte Márki-Zay Péter. Deutsch Tamás lenne az első, aki először elhúzná a csíkot, ha háború lenne – tette hozzá. Önöknek valódi háborútól egyedül Orbán Viktortól kell félteni, Orbán Gáspát visz magyar katonákat Csádba – mondta. Németh Balázs megrótta, hogy trágár kifejezést és közízlést sértő megjegyzést ne tartalmazzon a hozzászólás.

Európa védelméről nem beszélhetünk úgy, ha nem beszélünk Európa szabadságáról – mondta Donáth Anna. Beszélt a szabad életvégi döntésről, annak elfogadásáról.

Azt mondják, hogy nincsenek háborúpárti dollárbaloldali képviselők? – a Fidesz kampányüzenetével kezdte Deutsch Tamás azt hozva fel, hogy vitapartnerei támogatják Ukrajánank a fegyverszállítást, pénzküldést és már katonákat is akarnak küldeni. Szerinte ők fogott politikusok Soros György háborúpárti hálózata támogatja őket. Azt is megismételte, hogy a Fidesz a béke pártján áll. A jobbikos Róna Péter azt mondta, hogy Orbán Viktor EU-ellenes politikája nem a békét, hanem Oroszország érdekét szolgálja. Magyar Pétertől pedig azt kérte, hogy gondolja újra az orbáni külpolitika támogatását.

Magyar Péter azzal kezdte, hogy a Fidesz „azt hazudja”, hogy aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti, holott ez nem igaz. Itt felhozta, hogy a magyar kormány az, amely katonákat küld Csádba. Szintén a Fidesz hazugságának nevezte, hogy a Tisza Párt vissza akarná vezetni a sorkatonaságot, azt Kövér László és a KDNP javasolta pont. Bírálta, hogy két éve folyamatosan veszélyhelyzet van, kormányrendeletekkel vezetik az országot és Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, valamint Tiborcz István ennek köszönhetően 1500 milliárdos vagyonnal rendelkezik.

A kutyapártot képviselő Tóth Imre, Bruti azzal kezdte, hogy ők nem harci kutyák. Felhozta, hogy most, hogy sikerült megállítani Brüsszelt, most kellene egy kerítéssel körbekeríteni, hogy ne tudjanak kijönni. Felidézte, hogy Lázár János kokainon élő bürokratákról beszélt Brüsszelben és elnézést kért Deutsch Tamástól, szerinte nem rá értette a párttársa, mármint a bürokratát.

Toroczkai László cirkusznak nevezte az elhangzottakat, miközben arról kellett volna beszélni, hogy a négy potens párt, amely bejuthat az EP-be – Fidesz, DK, Mi Hazánk és a Tisza Párt – melyik frakcióba fog beülni. Ők – mint elmondta – egy új frakciót hoznak létre, például a német AfD-vel.

A második témakör a migráció/menekültügy témája

A Megoldás Mozgalom listavezetője, Huszár Viktor amellett érvelt, hogy a segítséget kell odavinni, ahonnan eljönnek az emberek.

Ungár Péter azt hangsúlyozta, hogy a menekülteket be kell fogadni, de beszélni kell a migráció okairól, ez a klímaváltozás, amelynek kiváltói a globális nagy cégek. Akik pedig akkugyárakat telepítenek Magyarországra, csak növelik a problémákat, amiket a klímaváltozás okoz. A migrációval együtt tehát szerinte beszélni kell a magyar természetvédelemről, amit az LMP képvisel.

Dobrev Klára azt mondta, hogy az Orbán-kormány az elmúlt időszakban 2021 embercsempészt engedett ki a börtönökből. – Hogy miért teszi ezt? Mert Orbán imádja a káoszt és a megfélemlítést – mondta. Emellett 120 ezer távol-keleti vendégmunkást hoztak be az országba, miközben magyar embereket bocsánatak el itthon.

Pekárné Farkas Emese fontosnak nevezte a bevándorlást, amit komolyan kell venni, de az igazi probléma a kivándorlás. A fiatalellenes politikát a közös mérgező Orbán-Gyurcsány-örökségnek nevezte.

Márki-Zay Péter szerint a kormány nem védte meg Magyarországot az illegális migrációtól és ő is felhozta az embercsempészek szabadon engedését. A debreceni akkugyárat és az oda behozandó vendégmunkásokat is felhozta, ahogy a letelepedési kötvények ügyét is.

Donáth Anna szerint a migráció nincs benne a magyarokat érintő tíz legfontosabb problémában, ezért a gazdaság helyzetéről beszélt. Azt mondta, hogy az idei államcsőd elkerülése a Momentumnak köszönhető, ezt azzal támasztotta alá, hogy pártja miatt nincs idén olimpia Magyarországon. Vélhetően Magyar Péternek is üzenve jelezte, hogy ők nagyon büszkék a NOlimpia kampányra és annak támogatóira.

Brüsszel és a Soros-birodalom közreműködésével illegális migránsok inváziója zúdul Európára – mondta Deutsch Tamás, hozzátéve, hogy a magyarok ezt elutasítják, Brüsszel azonban hátbatámadott minket. A korábban sokat hangoztatott Soros-tervről beszélt, majd arról, hogy a baloldal ezt támogatja, mert külföldről kapják a finanszírozást, a migránspárti Soros-hálózat ezt írja elő nekik.

Róna Péter szerint az országoknak meg kell hagyni a jogot arra, hogy kinek és milyen feltételek mellett ad menedékjogot. Felhozta ugyanakkor a letelepedési kötvényeket és az ázsia vendégmukások ilyen számú behozatalát, jelezve, hogy ezeket nem támogatja.

Magyar Péter leszögezte, hogy a Tisza Párt támogatja az illegális migrációval kapcsolatos szigorú szabályozást és a kerítést. Választ vár azonban ő is a letelepedési kötvényekre és az ázsiai vendégmunkások ügyére, Debrecenbe például 40-50 ezer külföldit akarnak behozni. Felhozta azt is, hogy Gyöngyösön magyar takarítónők helyett már fülöp-szigetekiek dolgoznak, majd a kivándorlás megakadályozása mellett érvelt, mert majdnem egymillió magyar hagyta már el az országot.

A Kutyapárt elfogadó és szervezett keretek között tartaná a bevándorlást, de a kivándorlásra terelte Tóth Imre is a szót. A távozó orvosokra külön kitért, javasolva, hogy vigyék magukkal a betegeiket is, így megmarad a klientúrájuk és a páciensek sem halnak meg kórházi fertőzésben. Nagyon jó ötletnek nevezte, hogy a kormány a migránsokat átnevezte vendégmunkásoknak, de kiváncsi arra, hogy a Debrecenbe várhatóan behozandó 40 ezer, feltehetően heteroszexuális férfi kivel fog szexelni.

Toroczkai László felidézte, hogy még ásotthalmi polgármesterként végignézte, ami zajlik a déli határon, most pedig a rendőrök és katonák az életüket is kockáztatjuk, hiszen van, hogy rájuk lőnek. A kerítést nagyon fontosnak nevezte, de színpadi kelléknek tartja, hiszen még a másik oldala több méreten keresztül is magyar terület. Hasonlóan az előtte felszólalókhoz ő is bírálta, hogy mennyi vendégmunkást hoznak be az országba.

A harmadik témakör a mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam

Huszár Viktor azzal kezdte, hogy a többiek biztos a jogállamiságról fognak beszélni, de ő a mezőgazdaságról akar, mert ott nagy lehetőség van Magyarország számára.

Ungár Péter azt mondta, a két témát megoldja egyben. Felhozta, hogy az ország egyik legjobb termáföldjén épül a debreceni akkugyár. Szerinte az EU-s közös agrárpolitikát le kellene kaszabolni, mert a mezőgazdasági ipari lobbit szolgálja ki, egyre drágább miatta az élelmiszer. Orbán Viktor is ezt támogatja. Felhívta a figyelmet az Ángyán-jelentésre, melyből kdierül, hogy a kis gazdaságok miatt az agrárlobbi kapta a földeket és a támogatásokat.

Dobrev Klára is összevonta a két témát. Elmondta, hogy Sulyok tamás köztársaági elnök ügyvédként oylan szerződéseket kötöttm, mellyel magyar termőföldeket játszottak át külföldienek. Majd utána felhozta K. Endre ügyét. „Ha fideszes vagy, neked mindent szabad, ez történik ma Magyarországon” – mondta. Orbán Viktor lett a leggazdagabb és még a jobbágyságot is visszahozták – tette hozzá. Leváltják Orbánt, ígérte.

Pekárné szerint a kormánypártok rengeteg felesleges harcot folytatnak az unióban, de miért nem harcolnak a magyar földért? Kritizálta az egészségkárosító akkugyárakat, helyette az élemiszeripart, a prevenciós ipart kellene fejleszteni. Az egészségipar lenne a jó válasz az akkugyár helyett.

Márki-Zay Péter ünnepnek nevezte, hogy bár nem vita zajlik, de legalább elhangzanak fontos ügyek, például, hogy az uniós forrásokat a kormány miatt nem kapja meg az ország. Elszámoltatást ígért, a jogállam visszaállítását, amire szerinte ők a garancia.

Donáth Anna megragadta az alkalmat, hogy egyszerűen elmondja, miről van szó: a jogállamiság lényege, hogy vannak szabályok. Ahol nincs jogállam, ott kiszámíthatatlanság van és a becstelen előrébb jut, mint a becsületes. Ők ezért ragaszkodnak hozzá, hogy az EU kényszerítse rá Magyarországot a jogállami garanciák betartására és addig ne adja oda a pénzeket.

Deutsch Tamás szerint a jogállamisági duma egy ócska baloldali színjáték, majd ismét Soros Györgyről beszélt, akinek szerinte célja megbuktatni a békepárti szuverenista magyar kormányt. Vitapartnereit újra dollárbaloldalinak nevezte, akik 21 Magyarországot elítélő határozatot kezdeményeztek vagy támogattak, „minden energiájukkal a saját hazájuk ellen áskálódtak” és az a céljuk, hogy ne érkezzenek uniós források.

Róna Péter arról beszélt, hogy Magyarország közjogi rendszere összeomlott, végeláthatatlan vitákat okozva ezzel az EU-val. A mezőgazdaság kapcsán előhozta, hogy a klímaváltozás miatt egy komoly vízügyi probléma előtt állunk, ő ennek megakadályozása érdekében fog dolgozni.

Magyar Péter azt sorolta, hogy drasztikusan visszaesett a mezőgazdaságból élők száma, ma már Szabolcsban lengyel almát árulnak. A vidék ezzel együtt kiürül, ellehetetlenülnek a méhészek, a magyar fiatalok nem jutnak földhöz. Itt felhozta, hogy Tiborcz István épp földet tudott veni, kastéllyal.

Tóth Imre, Bruti azzal kezdte, hogy Deutsch Tamást élőben hallgatni kellemetlenebb, mint a Facebookon, mert ott legalább tovább lehet pörgetni. A kutyapárt ugyanakkor nem viccelne ezzel a témával, mert Magyarország kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, de ezekre a földekre náluk akkugyár épül. Nemzeti konzultációt javasolt a témában a következő kérdéssel: „Ön mit szeretne enni a 40 aranykoronás termőföldről: kenyeret vagy laposelemet?”

Toroczkai László az európai pártcsaládokat bírálta, akik például nem engedik, hogy egy rendőr fel tudjon lépni egy illegális migráns, egy bűnöző ellen. A covidot is említette, hogy Ursula von der Leyent el kell számoltatni a vakcinaszerződések miatt.

Reakciók, egy-egy percben

Nem a többiekre reagált, inkább a szakemberek fontosságáról beszélt az utolsó egy percben a Megoldás Mozgalom listavezetője, mert nekik köszönhetően állhat helyre a gazdaság.

Ungár Péter az utolsó egy percben jónak nevezte a beszélgetést, szerite lehet kicsit jobb a politika, ha többet leülnek egymással vitázni.

Dobrev Klára szerint a nézők egy dolgot láthattak: a politikusok tudnak monológokat mondani. Ő is ezt csinálta, sőt, még Deutsch Tamás „eszement sületlenségeit” is szó nélkül hagyta. Ismét a szombati ATV-s vita megnézésére és az ottani részvételre buzdított, mert az valódi vita lesz szerinte.

Pekárné Farkas Emese méltatlanul kevésnek érezte a rendelkezésükre álló időkeretet, majd jelezte, hogy ők készek a vitákra és a rájuk való szavazásra buzdított.

Márki-Zay Péter azt hangsúlyozta az utolsó felszólalásában, hogy ők a békét képviselik és szuverén Magyarországot szeretnének. Toroczkai Lászlónak szólt oda, hogy a Fidesszel szavaznak és Vona Gábort említette, aki orosz kémet juttatott az EP-be.

Donáth Anna zárásként „az elmúlt 14 év legnagyobb botrányát” elevenítette fel, a kegyelmi ügyet. Még mindig várja a választ arra, hogy Novák Katalin miért kegyelmezett meg K. Endrének és Volf-Nagy Tündétől, mint a korábbi államfő volt munkatársától kérdezte: Orbán Viktor adott-e utasítást erre. A műsorvezető azt mondta, hogy a politikusnak nem frissek az információi, de ő nem is szeretne részt venni a vitában.

Deutsch Tamás azzal zárta, hogy szerinte senki sem tagadta a dollárbaloldali politikusok közül, hogy külföldről finanszírozzák őket Sorosék és minden háborúpárti kezdeményezést meg fognak Brüsszelben szavazni. Itt azért lehetett hallani, hogy Márki-Zay Péter Csádot említi, ahová a magyar kormány küldött katonákat.

Róna Péter összegzésében többek között a bérek felzárkóztatását sürgette, új alkotmányt, és felkészülést a klímaváltozásra.

Magyar Péter szerint a magyarok választhatják a múltat, úgy mint a Fideszt és a baloldalt vagy az új erőt, a Tisza Pártot. Elmondta, amit a tüntetéseken szokott, hogy lépésről lépésre, tégláról téglára építik újjá az országot.

A Kutyapárt sajnálja, hogy a vitát el kellett bohóckodni, de ez azért volt, mert az MTVA ilyen feltételeket szabott – mondta Tóth Imre.

Toroczkai László a végén elszámoltatást ígért, a bűnösök megbüntetésével.

A választások előtt tíz nappal tartott vitán a listát állító 11 párt listavezetője vett részt:

• Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom
• Ungár Péter – LMP
• Dobrev Klára – DK-MSZ-Párbeszéd 
• Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor Párt
• Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt
• Donáth Anna – Momentum
• Deutsch Tamás – Fidesz
• Róna Péter – Jobbik
• Magyar Péter – Tisza Párt
• Tóth Imre – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
• Toroczkai László – Mi Hazánk

A cikk az Excenter Kutatóközponttal együttműködésben, az Európai Unió és az Európai Parlament támogatásával valósult meg.

#atejövődEE24