Magyar vétó miatt nem lett közös uniós nyilatkozat az oroszok lépése ellen

Magyar vétó miatt nem lett közös uniós nyilatkozat az oroszok lépése ellen

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatban ítélte el, hogy Oroszország szerdán betiltott 81 európai médiumot, pontosabban blokkolta az elérésüket, köztük a 444-ét is. Peter Stano, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője a Bizottság sajtótájékoztatóján azt mondta, eredetileg közös uniós nyilatkozatot akartak kiadni a témában, de egy tagállam ellenezte azt. Emiatt Borrellnek önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot. A 444 egy uniós intézményben dolgozó forrása azt mondta, hogy a közös nyilatkozatot egyedül a magyar kormány ellenezte.

Az orosz kormány június 25-étől 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozta. A médiumokat országonként fel is sorolták az orosz külügyminisztérium honlapján. Néhány szerkesztőség összeurópai médiumként került a listára. A moszkvai szankciók többek között a német Der Spiegelt, a Frankfurter Allgemeine Zeitungot a spanyol El País-t, az olasz La Stampát, illetve a La Reppublicát, a francia Le Monde-ot és a Liberationt, valamint a brüsszeli Politicót, illetve az EUobservert érintik. A szankcionált médiumok listáján egyetlen magyarországi hírportál található, ez pedig a 444.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta, hogy az orosz döntés tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és „kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát” Oroszországban. A betiltott európai médiumok a nemzetközileg elfogadott újságírói elvek és normák szerint működnek. Tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról – írta. Ezzel szemben az orosz dezinformációs és propagandaorgánumok, amelyekkel szemben az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, nem képviselik a szabad és független médiát. Műsorszóró tevékenységüket az EU-ban felfüggesztették, mert ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és „fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában” – emelte ki a főképviselő.