Mindenki menjen haza, vesztettünk – Iványi Gábor mellett tüntettek

Mindenki menjen haza, vesztettünk – Iványi Gábor mellett tüntettek

Perintfalvi Rita az Emberek az emberekért rendezvényen 2024 szeptember 20-án (Fotó: Magyar Hang, Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány egyházüldözést folytat – így nyitotta Iványi Gábor az ő, illetve intézményei támogatására meghirdetett péntek délutáni demonstrációt, a Blaha Lujza téren. Az Emberek az emberekért elnevezésű rendezvényen ismert művészek sora lépett színpadra, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület elleni állami bánásmód ellen tiltakozva. – Én csak vendég vagyok itt – mondta Iványi Gábor a demonstrációt indító beszéde végén.

Mikor Mácsai Pál, majd Für Anikó színpadra lépett, a tér már félig megtelt, közel ezren hallgatták József Attila, illetve Bereményi Géza költeményeit. A líra keserű szépségtől Nagy Zsolt a szar irányába indult el: „Mi vagyunk a lefosottak” – mondta a színész, aki nem is akart eljönni, mert „úgysem hallják meg a hangunkat”. – Ha Iványi Gábor meghal, én itt vagyok Iványi Gáborként ugyanúgy – üzente Nagy Zsolt, majd mindenkit hazaküldött, mert „vesztettünk”.

Rost Andrea emelkedettebb és optimistább volt. – Meg kell fognunk egymás kezét, és meg kell fognunk a kitaszítottak kezét – fogalmazott az operaénekes, majd a közönség segítségét kérve elénekelte Az árgyélus kismadár című dalt. Érzelmi és helyzetértelmezési hullámvasútra kerültünk, derült ki Szalay Kriszta fellépésekor: a színész az énekszó után ismét visszarántotta a közönséget a közélet bűzös masszájába. – Nincs szép szar. Ez szar – idézte a Wesley-iskolák egyik csalódott diákjának üzenetét. 

Bálint András videóüzenetben szavalt, Part Nagy Lajos élőben a saját költeményét (A kérdőjel háta). Bódis Kriszta figyelmeztette a közönséget, hogy előbb-utóbb mindenkire sor kerül, mert a hatalom „szabad lelkekre vadászik”. Perintfalvi Rita az „állítólag” keresztény Magyarországot kereste beszédében, de csak Bese Gergő „atyát” és Balog Zoltánt találta. – Iványi Gábor egyháza nem hagyta prostituálni magát, nem feküdt le a hatalomnak – tette hozzá, heves reakciókat kiváltva a tömegből.

Jordán Tamás is felvételről üzent, majd Kepes András személyesen elemezte a kormány iróniáját: vagyis amikor a szavaknak egészen más a jelentése, mint azt elsőre gondolnánk. – Az irónia szándékolt tudatlanság – mondta, majd feloldotta az ellentmondást: amit a kormány csinál Iványi Gáborral, az nem tudatlanság, hanem embertelenség.

Ismét videóüzenetek következtek, egy líra, egy közéleti próza leosztásban Cserhalmi György József Attilát szavalt, Kukorelly Endre pedig arról beszélt, hogy ami jó az országnak, azt politikai irányultságtól függően támogatnia kell az államnak. És Iványi Gábor működése kétségkívül mindenkinek jó. Bródy János, Gerendás Péter és Kollár-Klemencz László énekeltek (előbbiek élőben, Kollár-Klemencz felvételről), majd Horváth Kristóf „Színész Bob” lépett színpadra, és egy vadul pergetett slam poetryvel tér vissza a Nagy Zsolt-i vonalhoz: költeményének zárszóba csomagolt lényege, hogy küzdjünk magunkért, és „ne fossunk”.

Rainer-Micsinyei Nóra,Molnár Áron  és Lengyel Tamás fiktív kormányinfón jelentették be, hogy az országban minden rendben, ezért senki ne csináljon semmit, hogy a rendszer megdőljön. Galkó Balázs szavalt, Kerékgyártó István videón üzent, Szilvási István náci stílust emlegetett a kormány kapcsán, Nagy-Bandó András pedig „embermesét” mondott. 

Nem magamért állok itt, a színpadon, hanem a gyermekeinkért, az intézményeinkért – mondta a zárásként a színpadra visszatérő Iványi Gábor. Beszéde után a wesleys gyerekek és szülök énekelték el a Himnuszt.

Iványi Gábor és intézményei 2011 óta egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A kormány akkori döntése értelmében a MET elvesztette egyházi státuszát, majd lépésről lépésre lehetetlenült el anyagilag. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság hiába kötelezte jogerősen a magyar államot ennek visszaállítására, a kormány ezt a mai napig nem tette meg. A forrásmegvonások ellenére Iványiék továbbra is ellátták az államtól átvállalt szociális és oktatási feladataikat, ám a csökkenő bevételek miatt jelentős köztartozásokat halmoztak fel. A jelenleg fennálló tartozás körülbelül 2 milliárd forint lehet.

A hatalom szemét régóta szúrja a MET és az Oltalom Egyesület tevékenysége. Pedig amit Iványi Gáborék elvégeznek, hiánypótló: azoknak a hajléktalanoknak, időseknek, gyerekeknek nyújtanak segítő kezet, akik senkinek nem kellenek. Hajléktalankórházukban mintegy 50 krónikus beteget gondoznak, többségük mozgáskorlátozott, demens, esélyük sincs az amúgy is szűkös állami ellátásba bekerülni. Országszerte több ezer hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű gyereknek adnak új esélyt, hogy az állami iskolákból kihullva ne kallódjanak el, bizonyítványt, szakmát szerezzenek.

Ahogy arról a Magyar Hangban írtunk, július közepén a NAV inkasszálta a MET valamennyi számláját, sőt meg is terhelte azokat. Nem csupán a működésre félretett összegeket vették le, de azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket meghatározott projektekre nyertek el – és amelyekre szigorú elszámolási kötelezettséget vállaltak. Így például a szegedi iskolájuk tornatermének felújítására kapott mintegy 8 millió forintot, és inkasszálták az Erasmus-pályázatokon nyert támogatásokat is.

Augusztus végén, néhány nappal a tanévkezdet előtt, a fővárosi kormányhivatal törölte a nyilvántartásból Iványi Gábor két intézményét, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot. Az indoklás szerint fenntartóként a MET a közműszolgáltatóknál és az adóhatóságnál is jelentős tartozást halmozott fel, ez pedig veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését.

Iványi Gábor teljesíthetetlennek és ördöginek nevezte a Sára Botond vezette kormányhivatal döntését. A bejelentést követő sajtótájékoztatón Gazdig Róbert, a Wesley Kincsei igazgatója elmondta:  egész nyáron azon dolgoztak, hogy megfeleljenek minden feltételnek, amelyeket a fővárosi kormányhivatal, a NÉBIH és a Katasztrófavédelem támasztott feléjük annak érdekében, hogy elkezdhessék a tanévet. Emiatt hideg zuhanyként érte őket a fővárosi kormányhivatal döntése, a szülők és a pedagógusok kétségbe vannak esve. Az igazgató szerint a szülőknek a kormányhivatal levélben sorolta föl azokat az iskolákat, ahova szeptember 2-ig beírathatják gyerekeiket, és ez nem csupán lehetőség: kötelességük beíratni a gyereküket a fennmaradó három napban. Gazdig szerint ez megvalósíthatatlan, méghozzá azért, mert 300 gyerekről van szó, akiket korábban több más iskolából is elutasítottak, sok esetben meg sem vizsgálták, hogy az adott intézmények be tudják-e fogadni a diákokat, van ahol, csak egy-két szabad hely van, s több esetben az iskola 2-3 órás útra esik a gyerekek lakhelyétől.

– Nem bírják elviselni, hogy az elmúlt 13 évben akkor is talpon maradtunk, amikor minden eszközzel akadályoztak, megnyirbálták a finanszírozást, elvették egyházi státuszunkat, egyre kiszolgáltatottabbá váltunk – mondta Iványi Gábor a Magyar Hangnak adott friss interjújában. Később arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem hisz Istenben: „Még tán önmagában sem hisz, Orbán valójában egy hamis játékos, aki a lehetőségeit kiaknázva, a hatalommal visszaélve azt tesz, amit csak akar”.