„Elsősorban a Jóistenben bízom, emellett a közvéleményben” – Iványi Gábor adománygyűjtésen jártunk

„Elsősorban a Jóistenben bízom, emellett a közvéleményben” – Iványi Gábor adománygyűjtésen jártunk

Iványi Gáborék a Dankó utcába szervezett adománygyűjtő akción 2024. augusztus elsején. (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség valamennyi számláját zárolta az adóhatóság. Ez már „a kivégzés utolsó szakasza”? Vagy talán összefogással, adományokkal, a nyilvánosság erejével túllendülhet Iványi egyháza eddigi legmélyebb krízisén? Az adománygyűjtésen jártunk.

Az udvari körfolyosó alá kihelyezett asztalon tojás, liszt, tartós élelmiszerek és tisztítószerek. A borongós augusztusi délutánon folyamatosan érkeznek az adományozók. Van, aki pár zacskó száraztésztát tesz szégyenlősen az asztalra, akad, aki a kissé odébb elhelyezett adománygyűjtő ládába is csúsztat némi készpénzt. Egyre több az ismert arc, elsőként Hadházy Ákos érkezik, Jámbor András és Tordai Bence is itt van, kissé hátrébb Tarr Zoltán. A pedagógustüntetések szószólóiként megismert civilek.

Aztán megjön Iványi Gábor is. Megtört arccal, de mosolyogva. Elsőként mégsem ő lép a mikrofonhoz, hanem az adománygyűjtő rendezvény fő szervezője, „Marika néni”. Az idézőjel indokolt, a többezres követőbázissal rendelkező Facebook-profil alatt ugyanis Sebestyén József írja Marika néni álnéven a korrupt politikusokat, a közélet visszásságait pellengérre állító bejegyzéseket. „Itt az idő, hogy felvegyétek azt az átkozott cipőt, és ha nincs miből hozni, hát gyertek el üres kézzel, hogy a jelenlétetekkel demonstráljatok!” – írta legutóbbi bejegyzésében. „A baj sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk” – hangsúlyozta. Ebben sajnos egyetértés van. Ahogy Hadházy Ákos mondta: „Attól tartok, a kivégzés utolsó szakaszát látjuk.” 

• Pontosan mi is zajlik most Iványi Gáborék és a hatóságok között?
• Mit mond Iványi Gábor?
• Milyen intézményeket üzemeltetnek és mi történhet, ha be kell zárniuk?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!