Visszavonja a pedofíliával gyanúsított pap kitüntetését a kecskeméti polgármester

Visszavonja a pedofíliával gyanúsított pap kitüntetését a kecskeméti polgármester

Kecskemét belvárosa (Fotó: Pudelek (Marcin Szala)/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Megdöbbentő, és ha a vádak igaznak bizonyulnak, ez sokunknak nagy csalódás lesz” – írta a Telex megkeresésére Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, aki jelezte: kezdeményezi annak az elismerésnek a visszavonását, amellyel a kormánypárti városvezetés még 2017-ben tüntetett ki egy pedofíliával gyanúsított katolikus papot. Az önkormányzat Ifjúság a Közösségért Díjat adott át neki.

Népszava írt arról kedden, hogy a kalocsa–kecskeméti érsek azonnali hatállyal felfüggesztette és átfogó vizsgálatot rendelt el H. Róbert kecskeméti katolikus pap ellen. A lap szerint a pap szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen, áldozatai között egy olyan fiú is lehet, aki 9 éves volt, amikor a férfi kapcsolatba került vele. Arról, hogy H. Róbertről van szó, elsőként Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke beszélt a lapnak, aki éppen oda jár templomba, ahol a plébános misézett. Úgy tudni, H. Róbert hosszú éveken át tartó pedofil bűncselekményekkel bukott le néhány hete. Az ügyet, név említése nélkül, a Pesti Srácok írta meg először. Ők úgy fogalmaztak, hogy egy rendkívül nyájas természetű kecskeméti plébánosról van szó, aki pappá szentelése előtt egy kommuna jellegű közösségben is szolgálatot teljesített. A cselekmények hosszú éveken át tartottak, mire az egyházi közösség egyik tagja értesült a történtekről, és jelentést tett róluk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének. 

A Népszava szerint akárcsak a melegpartijaival bukó Bese Gergő, H. Róbert is a kormánypártok elkötelezett embere volt a katolikus egyházon belül, aki igencsak szívélyes viszonyt ápol fideszes politikusokkal, ezáltal az egyházra gyakorolt állami- és pártbefolyás egyik arcává vált. Erről számtalan fideszesekkel közös fotó is tanúskodik. A lap arról is írt, hogy a pap plébániájának címére jegyezték be a Kecskemét–Széchenyiváros közösségépítő Egyesületet, amely tavaly több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra, 75 millió forintot nyert szexuáledukációs felvilágosító képzésre a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, és a kecskeméti önkormányzat is 4,5 millióval támogatta. Ezzel kapcsolatban a polgármester azt válaszolta: „Az egyesület a plébániára van bejegyezve, de semmi köze a plébánoshoz. Az egyesület 1997-ben jött létre, a székhelye jóval később, a plébánia megépülése után került át. Az egyesületnek jelenleg is elnökségi tagja – korábban alelnöke volt – dr. Brúszel László egykori MSZMP-tag, később szocialista országgyűlési képviselő, aki jelenleg a városi közgyűlésben ellenzékben lévő Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke”.