Gyurcsány Ferenc óva intette a fővárosi politikusokat, hogy egy budapesti olimpiáról egyeztessenek

Gyurcsány Ferenc óva intette a fővárosi politikusokat, hogy egy budapesti olimpiáról egyeztessenek

Homokzsákokat tölt Gyurcsány Ferenc Óbudán (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy esetleges budapesti olimpia ellen érvelt Gyurcsány Ferenc kedden reggel, mikor éppen Szigetszentmiklósra tartott, hogy segítsenek az árvíz elleni védekezésben.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt fejtette ki, hogy „mint egy falat kenyér, annyira kellene Magyarországnak közös nagy siker, mert az ország kétségtelenül a szétesettség és céltalanság jegyeit mutatja”. Az országot 14 vezető kormány adósa a közös nagy átélhető ügyeknek, ami összeköt minket. Az olimpiát nyilván ennek kapcsán egy izgalmas felvetésnek nevezte, ami átélhetővé teszi az összetartozás erős nemzeti karakterét, hiszen fantasztikus ünnepelni a sport világát.

Ugyanakkor – emelte ki –, ha a kormány erre költi a pénzt, akkor nem tudja másra, márpedig sok dolog van, amire fontosabb lenne. Egy ilyen világverseny közvetlen szervezési, rendezési költsége több ezer milliárd forint, miközben az egészségügyben pár milliárdos tételekről megy a vita, az oktatásban is pár milliárdról és tízmilliárdról, de ugyanez a helyzet például az otthonápolás esetén is. – Ha csinálunk egy olimpiát az három hét világhír, dagadó büszkeség és kebel, de tíz évig fizetjük az árát – mondta. 

Gyurcsány Ferenc érdemi vitát és párbeszédet sürgetett, ebben a DK amellett érvel, hogy nem szabad most olimpiát rendezni. Egyúttal óva intette a fővárosban most befolyással rendelkező választott politikusokat, hogy bármilyen alkut kössenek a kormánnyal „a mi bőrünkre”. Olimpiát rendezni most szerinte kalandorpolitika, márpedig a kalandorpolitika nem nemzetpolitika.

Karácsony Gergely az utóbbi időben újra felmelegítette a kérdést, amikor nem zárkózott el egyértelműen egy később budapesti olimpia megrendezésétől. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Magyar Hangnak adott interjújában ugyanakkor leszögezte: a főváros és a kormány között nincs egyeztetés erről, sem formális, sem informális.