A Szigetközbe lassan megérkezik az árhullám

A Szigetközbe lassan megérkezik az árhullám

Vízügyi dolgozók homokzsákokat pakolnak a vámosszabadi határátkelőnél 2024. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte, hogy a védekezés jól halad, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. Szavai szerint „most igazán kifizetődő”, hogy a 2013-as árvíz után már megerősítették a töltéseket, így azok nagyon jó állapotban vannak.

Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket a Dunához, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat. Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és „vészőrök” is, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik.

Siklós Gabriella kiemelte, hogy a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót, mert az árvízcsúcsot „jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (...) egyébként nem segít a beavatkozás”. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, „de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet”. A Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

(MTI)