Tiltakoznak a német határellenőrzés ellen

Tiltakoznak a német határellenőrzés ellen

Donald Tusk nagyon mérges. (Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország egyoldalúan és tisztességtelenül jár el, a határellenőrzések újbóli bevezetésével, és ezzel az európai jogot is sérti – állítja a lengyel kormány.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint ez a döntés a schengeni megállapodás de facto felfüggesztése, és Németországnak sürgősen egyeztetnie kéne a többi szomszédjával – írja a Guardian. A lengyeleket különösen kellemetlenül érinti a lépés, mivel ha Németország elutasítja a migránsokat a lengyel határon, Varsó rákényszerül arra, hogy egyedül birkózzon meg a problémával, miközben szolidaritási gesztusként ukránok sokaságát fogadták be..

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter is tiltakozik, kijelentette, hogy Bécs nem hajlandó befogadni egyetlen olyan migránst sem, akit a német határon visszafordítanak. „Nincs mozgástér ezzel kapcsolatban” – mondta.

A holland menekültügyi miniszter ugyanakkor üdvözölte Németország döntését. Marjolein Faber holland menekültügyi és migrációs miniszter kedden azt közölte:  a német kormány lépése összhangban van saját elképzeléseivel, de hozzátette, hogy a minimálisra kell csökkenteni a határellenőrzés kereskedelemre gyakorolt hatását.

A Guardian úgy véli, a határellenőrzések újbóli bevezetése politikai okok miatt következett be, mintegy reakcióként arra, hogy alig egy hónappal ezelőtt Solingenben késes támadást követett el egy, magát az Iszlám Államhoz soroló menedékkérő, de nem ez volt az egyetlen ilyen esemény. A támadások bizonyosan kihatottak a kelet-németországi regionális választások is, ahol a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) komoly sikert aratott.

Németország a határellenőrzés bevezetését azzal indokolta, hogy az utóbbi időben fokozódott az iszlamista fenyegetettség, de ez jogilag nehezen védhető.  Nancy Faeser német belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Németország a határellenőrzések bevezetésével kíván fellépni az illegális migráció ellen. Az Ausztriával 2015 óta, valamint tavaly óta Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal közös határán bevezetett ellenőrzéseket a jövő héten kiterjesztik Franciaországra, Luxemburgra, Belgiumra, Hollandiára és Dániára is. Az új szabályozás jövő hétfőn lép életbe, és kezdetben hat hónapig lesz érvényben.