Bese habbal

Bese habbal

Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j), mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyette (j2) és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (j3) Pápai Lajos pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából celebrált hálaadó gyémántmiséjén a győri székesegyházban 2023. június 25-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Elképzelni sem tudom, mi jöhet még, kiről mi derül ki. Olyannyira felhígult a mélyen hívő keresztények közössége a Fidesz hatalomra kerülésével, hogy bármi előfordulhat. 2010-ben tömegek látták be, hogy tulajdonképpen ők egész életükben Istent keresték, majd elővették a településtérképeket, megkeresték a református, katolikus vagy egyéb templomot, és felemelt kézzel szolgálatra jelentkeztek. Előkerült a komódból a nagyi Bibliája, vagy ha hiányzott a könyvespolcról, hozott egyet a csomagos postás. Forgatta is a friss hívő, vastag, és milyen apró betűs, majd berakta ajtótámasznak a nappaliba. Az ötvösök szakmányban készítették a keresztre feszített Jézust ábrázoló medaliont, ezt kellett viselni, nincs mese.

Ahogyan a hatalom kezdte kitömni közpénzzel az egyházakat, nagyjából ezzel párhuzamosan százezrek ismerték fel az egzisztenciális boldogulás lehetőségét a vallásosság köntösének magukra öltésében. Ödönke hittanra lett beíratva (kit érdekelt, Ödönke mit szeretne), szokja a gyerek a templom hűvösét. Ömlött a pénz az egyházi közoktatásba, megrögzött ateisták is ide íratták gyermekeiket, mert itt legalább van kréta és vécépapír. Elindult a keresztelésözön, anyós, após tétován nézett – meghibbantak ezek a gyerekek? Apu, anyu minden vasárnap ott volt a misén vagy az istentiszteleten, jól jöhet még egy-két fotó az egyházkerület Facebook-oldalán. Az egyházak meg odavoltak a gyönyörtől, a hívek özönlöttek, az adományok gyűltek, lett belőle Szent Gellért Fórum meg zánkai gyermektábor. Komplett egyházi tröszt jött létre Burda-kötésmintaszerű céghálóval, reverendás menedzserekkel, bizniszelő atyákkal. Templomok újultak meg idehaza és külhonban, született keresztényüldözési államtitkárság, bár tele lett a pelus, amikor azeri és kínai esetek miatt kellett volna szót emelni. Mindeközben az új hívek élték megszokott életüket, immáron frissen megkeresztelve a szentségben: csalták a feleségüket, férjüket, ahol és amikor tudták, megdézsmálták a vállalat pénzét, hazudtak fűnek-fának. „Tízparancsolat? Az meg mi a szösz? Nehogy már az egyház mondja meg, hogyan éljek!”

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 19-ig kapható 2024/37. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!