Földindulás a német választásokon – visszatér az NDK?

Földindulás a német választásokon – visszatér az NDK?

AfD-nagygyűlés Thüringiában 2024. augusztus 31-én (Fotó: Facebook/AfD Thüringen)

Bár tulajdonképpen az előrejelzéseknek megfelelő eredmény született a két német tartományi választáson, mégis sokkolóan hatott az európai és a német közvéleményre a szélsőjobb ilyen arányú előretörése. A szakértő ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez szövetségi szinten nem okoz jelentős változást, azonban mélyíti a keleti és a nyugati országrész közötti szakadékot.

A szélsőjobboldali német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) 32,8 százalékot szerzett a türingiai tartományi választáson, közel tíz százalékkal megelőzve a második helyen álló jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU). A szomszédos Szászországban a CDU győzött az AfD előtt, de csak alig 1,3 százalékkal (31,9 illetve 30,6 százalék). A német baloldali Die Linkéből kivált új szélsőbalos politikai erő, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) mind a két tartományban harmadik lett (Szászországban 11,8 százalékkal, Türingiában 15,8 százalékkal). Mind a BSW, mind az AfD bírálja az EU-t és a NATO-t, oroszbarát és bevándorlásellenes. Egymással azonban nem lépnek szövetségre.

A tartományi választások fontos hozadéka, hogy a szövetségi szinten kormányzó koalíció nagyon meggyengült. A piacpárti Szabad Demokrata Párt (FDP) egyik tartományban sem került a törvényhozásba, a Zöldeknek csak Szászországban sikerült ez, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig mindkét választáson 10 százalék alatti eredményt ért el. – A hétvégi türingiai és szászországi választások tovább erősítik a német kormánykoalíció válságát, és rövid, illetve közép távú hatásuk az EU-s politikára az, hogy alapvetően hozzájárulnak a német vezető szerep gyengeségéhez – foglalta össze véleményét a Magyar Hang kérésére Hegedűs Dániel, a German Marshal Fund elemzője.

• Miért lehet alapvetően elégedett az eredménynel a CDU?
• Minek örülhet az SPD?
• Mi fogja tovább mélyíteni a nyugat-kelet politikai szakadékot?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap szeptember 12-ig kapható 2024/36. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!