Az AfD történelmi sikere után sem olvad a tűzfal a párt körül

Az AfD történelmi sikere után sem olvad a tűzfal a párt körül

Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetője és listavezetője beszáll egy Lada Nivába, miután leadta szavazatát egy bornhageni szavazóhelyiségben 2024. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába nyert az AfD (Alternative für Deutschland) magabiztosan Türingiában és végzett minimális különbséggel a második helyen Szászországban a vasárnapi tartományi választásokon, továbbra sem látszik olvadni a hagyományos pártok által a párt köré húzott tűzfal. Ez látszott a választás estéjén és ez tükröződik az azóta adott nyilatkozatokban egyaránt. A kormányalakításhoz Erfurtban és Drezdában is új utakra lesz szüksége a CDU-nak; Olaf Scholz kancellár szövetségi koalíciójának pedig félreérthetetlenül üzentek a kelet-német választók. 

Björn Höcke, az AfD türingiai listavezetője – aki szélsőjobboldali személyként kezelve titkosszolgálati megfigyelés alatt áll – azzal kampányolt: miniszterelnökséghez kéri a szavazók támogatását. Úgy tűnik azonban hiába a történelmi győzelem – a Német Szövetségi Köztársaságban először nyert szélsőjobboldali párt tartományi választást –, jelen állás szerint ez nem ér kormányfői megbízatást, maradhat ellenzékben. A politikai riválisok ugyanis nem hajlandók az AfD-vel koalícióról tárgyalni, vagyis a párt maradni látszik a politikai karanténban. Sokkal kevesebb szó esik azonban Höcke másik céljáról. Arról, hogy az AfD-nek sikerült a parlamenti helyek harmadát megszereznie. Ez jelentős eszköz lesz ellenzékben maradva is a párt kezében. Az alkotmánybíró-választáshoz vagy éppen a tartományi parlamenti elnökválasztáshoz is kétharmad szükséges. Az Erste (ARD) közszolgálati televízió választási műsorában – az AfD-től való elzárkózásról szóló kérdésre – Höcke arról beszélt: a tradicionális pártoknak alázatot kellene mutatniuk.

BSW: új szereplő a színen

Ha van tanulsága a vasárnapi, két egykori NDK-tartományban tartott választásnak, akkor az az, hogy a hagyományos pártok újabb térvesztést kénytelenek elkönyvelni. A jövőben – így a kormányalakításban is – nem csupán a politikai szélsőjobbként kezelt AfD, hanem a balszélre sorolt új szereplő, a Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) is komoly kihívást jelent számukra. Hogy mennyire, jól megmutatják a Die Linkének (Balpárt) hátat fordított Sahra Wagenknecht új szervezetének eredményei: a BSW mindkét tartományban a harmadik helyre futott be (Türingia: 15,8 százalék; Szászország: 11,8 százalék). Feltűnésének nagy vesztese régi pártja, a Linke volt, amely 13,1 százalékot kapott, Szászországban pedig kiesett a parlamentből. Az ARD által ismertetett kutatás arról árulkodik, hogy a BSW mindkét tartományban a Linkétól vitt el sok szavazatot, de Türingiában jelentősebb számú új voksolót (27 ezer) is képesek voltak megszólítani; emellett a CDU-tól, sőt az AfD-től is több szavazatot szipkáztak el, mint az SPD-től. Az idén indult, a három idei tartományi választásra koncentráló BSW könnyen kormányban találhatja magát mindkét tartományban.

A CDU-nál a kormány

A kampány során a két politikai szélre rakott párt egyaránt olyan témákat emelt napirendre, amelyekre a hagyományos pártoknak régóta nincs a társadalom jelentős hányada számára elfogadható válaszuk (migráció; bűnözés; fegyverszállítások Ukrajnának). Igaz ez a CDU relatíve jó szereplése ellenére is, amely üzeneteiben ezekre is igyekezett reflektálni, árnyaltabb hangot ütött meg, mint az országos szervezete. A kereszténydemokraták Türingiában 10 év után térhetnek vissza a tartományi kormányba. A pártnál azért is nagy volt az öröm, mert Szászországban sikerült megőrizni a hatalmat az AfD szorongatása ellenére is, így továbbra is a CDU fogja dominálni a drezdai Landtagot. A politikai szélsőségek előretörése miatt azonban bizonyos, hogy Szászországban az eddigi CDU-SPD-Zöldek kormány nem tud újraalakulni, mivel nem lenne többségük. A legnagyobb esély a CDU-SPD-BSW koalícióra mutatkozik, ám ezt – a már hivatkozott, ARD által ismertetett felmérés szerint – az embereknek csak 24 százaléka tartaná jónak, a 69 százalékuk nem. Erről a lehetséges felállásról a szociáldemokrata és a CDU-szavazók vannak a legrosszabb véleménnyel.

Türingiában – az AfD-t körül vevő tűzfal miatt – a kereszténydemokraták listavezetője, Mario Voigt kezdi a legnagyobb eséllyel a lehetséges koalíciós partnerek szondázást. Olyan koalíciót kell összehoznia, amely biztosítja a kormányozhatóságot. A kormányzati működés ugyanis eddig sem volt egyszerű, Bodo Ramelow (Linke) ugyanis kisebbségi kormányt vezetett. Noha Ramelow messze a legnépszerűbb türingiai politikusnak számít, pártja, a Linke csúnyán leszerepelt. Mégsem elképzelhetetlen, hogy jut nekik valamiféle szerep az új felállásban. A CDU-nak ugyanis az SPD-vel és BSW-vel együtt sincs többsége. Egy mandátum hiányzik hozzá. Vagyis a Linke bevonására is szükség lehet – ha a CDU nem kér az AfD-vel való együttműködésből. Vagyis valamelyik ujjába mindenképpen harapnia kell a CDU-nak. A pártnál ugyanis érvényben van egy összeegyeztethetetlenségi nyilatkozat, ami kizárja a Linkével és az AfD-vel is az együttműködést. Nem elképzelhetetlen viszont, hogy a hiányzó egy szavazatot mégis csak biztosítják majd kívülről, erre maga Ramelow is kész lenne egy keddi, a Der Spiegel által közölt interjú alapján. Azt botorságnak nevezte, hogy átnyergelne a BSW-hez. – De mindent megteszek, hogy Türingiának parlamenti többsége legyen és demokratikusan kormányozható maradjon – jelentette ki a jelenlegi kormányfő. Egyúttal kritizálta a CDU összeegyeztethetlenségi állásfoglalását, mivel az ugyanolyan módon határolódik el az AfD-től, mint a Linkétól. Úgy véli, az a Linkét démonizálja, az AfD-t pedig bagatellizálja. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a legutóbbi ciklusban a CDU-nak három közös indítványa volt az AfD-vel és az FDP-vel a kormány ellenében.

Csapnivaló eredmény a Scholz-kormányzatnak

A vasárnapi választási eredmények különösen a szövetségi kormánykoalíció pártjai számára jelentenek óriási veszteséget. A kancellár pártja, az SDP szempontjából a katasztrófa ugyan elmaradt: a drezdai és az erfurti parlamentben is megugrották a szociáldemokraták az öt százalékos küszöböt. Ugyanakkor a Zöldeknek csak Szászországban sikerült ez, az FDP pedig messze elmaradt ettől mindkét régióban.

Olaf Scholz kancellár számára viszont az összkép rendkívül rosszul fest: Türingiában és Szászországban a koalíció pártjai öszesen 15 százalékot kaptak (csak összehasonlításként: az AfD csak Türingiában 30 százalékot kapott). A választási eredményekben kifejeződött a Németországban jelzőlámpa-koalícióként emlegetett kormánnyal szembeni elégedetlenség is. Ennek alapján finoman szólva sem biztatók a kilátások az SPD-Zöldek-FDP szövetségi kormányt alkotó pártok számára a jövő évi szövetségi választás előtt ezekben a tartományokban, de országszerte sem.

Brandenburgban is vezet az AfD

Három hét múlva, szeptember 22-én Brandenburg tartományban tartanak majd szintén tartományi választást. A közvéleménykutatások alapján Brandenburgban is az AfD áll a legjobban (24 százalék), mögötte viszont szinte fej-fej mellett az SPD (20 százalék) és a CDU (19 százalék). Hogy milyen hatása lesz az AfD türingiai és szászországi szereplésének a brandenburgi szereplésére, Klaus Schroeder politológus – a berlini Freie Universität politikatudósa – a Berliner Morgenpostnak azt mondta: profitálni fog belőle, mert ami az AfD-t sikeressé teszi, az Brandenburgban is ugyanúgy jelen van, mint Türingiában és Szászországban: ez a Nyugattal szembeni dac. Az emberek egyrészt nem akarják, hogy mindig előírják nekik, hogy mit kell csinálni. Másrészt – tekintettel arra, hogy a kampány nem regionális, hanem szövetségi, országos témákről szól – a szövetségi koalíciónak is üzenni kívánnak a választók, hogy nem tetszik, amit csinálnak. Szerinte a koalíciós tárgyalások is befolyással lehetnek a brandenburgi választás eredményére. Ha ugyanis Türingiában kormányzésképtelenség jelei mutatkoznak, az az AfD eredményére negatív hatással lehet.