Nemzetek Ligája: kínos döntetlen Bosznia-Hercegovinával

Nemzetek Ligája: kínos döntetlen Bosznia-Hercegovinával

Sallai Roland (b) és Nikitscher Tamás (k), valamint a bosnyák Dario Saric a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország - Bosznia-Hercegovina mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. szeptember 10-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden bizonnyal sokan emlékeznek a magyar válogatott csapatkapitányának, Szoboszlai Dominiknak fogadkozására (mindezt egy húzóra leküldött pálinka után, a csoportgyőzelmet jelentő, Montenegró elleni győzelem ünneplésekor): „jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami végképp felejthetetlen lesz!” Hát, bizonyos értelemben lehet, hogy igaza volt: az EB-n kikaptunk Svájctól és Németországtól, és épphogy megvertük Skóciát, így – több szomszédunkkal ellentétben – a csoportkör végén utazhattunk haza Németországból. És az igazi hidegzuhany még hátra volt: Lipcsében szombaton öt-nullra kaptunk ki a Nemzetek Ligája első meccsén a házigazdáktól. Ez volt a Rossi-éra eddigi legsúlyosabb veresége, már-már az olasz tréner előtti állapotokat idézve.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy kedd este nem volt teltház a Puskás Arénában, amikor az olasz Marco Guido játékvezető jelt adott a kezdésre a világranglistán jóval mögöttünk, a 75. helyen álló Bosznia-Hercegovina elleni találkozón. És azon sincs mit csodálkozni, hogy Marco Rossi magyar kapitány öt helyen változtatott a csapatán: a kapuban Dibusz váltotta Gulácsit, a védelemben Botka Endre Balogh Botondot, a középpályán pedig a Nego – Nagy Ádám – Kerkez hármast Bolla Bendegúz, Nikitscher Tamás és Nagy Zsolt. Egyébként Bosznia is ötöt kapott az első meccsén Hollandiában, de ők legalább rúgtak is kettőt...

Az első magyar helyzetre a 16. percig kellett várni: egy Szoboszlai-szöglet után Varga földre pattanóan fejelt, a bosnyák kapus épp hogy ki tudta tornászni. Ekkor beszorítottuk a vendégeket, három szöglet is volt egymás után, de gólt nem sikerült szerezni. Ezután görögtüzek gyúltak a kicsiny, de annál lelkesebb bosnyák szektorban, a füst a pálya egy részét is belepte. Újra mi támadtunk, előbb megint Varga veszélyeztetett fejjel, aztán jött pár magyar szöglet és a harmincadik percben egy szabadrúgás jó húsz méterről. Szoboszlai lőtte, fölé. Három perccel később egy gyors magyar támadásnál Varga kisodródva kapura tette, de Vasilj a helyén volt. Ekkor már jól látszott, hogy a korábbi vereség nem viselte meg a csapatot, helyenként egész tetszetős játékkal kontrolláltuk a meccset. Nagy Zsolt tizenhatosról eleresztett lövését már bent látta a közönség jó része, de a bosnyák kapus leért és nagy bravúrral kitornászta, így hiába érett percek óta a magyar találat, a szünetre gól nélküli döntetlennel vonultak öltözőbe a csapatok. 

A félidőben volt idő statisztikákat böngészni: Bosznia-Hercegovinával eddig összesen négyszer játszottunk, a mérleg két győzelem és két döntetlen. Az ikszek barátságos mérkőzéseken születtek (itthon és idegenben is 1-1), az EB-selejtezőkön mindkét meccset megnyertük, idegenben 1-3-ra, itthon 1-0-ra, Gera Zoltán büntetőjével. A második félidő is magyar helyzetekkel kezdődött, megint Varga elől mentett a bevetődő Bikakcic. Mi támadtunk többet, a bosnyákok csak elvétve jutottak a magyar tizenhatos közelébe (és akkor is többnyire veszélytelenül, Dibusznak először a 66. percben akadt dolga), de a közönség által várva-várt gól nem akart megszületni. Pedig nagyon közel jártunk ehhez a 70. percben, amikor Szoboszlai egy újabb szabadrúgásból a felső lécet találta el – itt a kapus már verve volt. Ekkor a labdabirtoklási statisztika 63-37-et mutatott a javunkra, de meccset nem ezzel lehet nyerni, hanem góllal-gólokkal.

Az utolsó negyedórára beállt a skótok elleni győztes találatot jegyző Csoboth Kevin, de neki sem sikerült gól szerezni. Két perccel a vége előtt még öt méterről fejelhetett a pár perccel korábban beállt Ádám Martin, a kapus beleért, a labda a gólvonal előtt szögletre csorgott. A játékvezető a 94. percben lefújta a meccset, a közönség füttyszóval fejezte ki az elégedetlenséget a végső sípszó után.

Végeredmény: Magyarország – Bosznia-Hercegovina 0-0.

 

 

 

 

Címkék: Nemzetek Ligája