Lénárd András kiszállt a Csíki Sörből

Lénárd András kiszállt a Csíki Sörből

Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa és Lázár János még 2017-ben az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfőzdében (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Székelyhon információ szerint Lénárd András NER-közeli székely üzletember kiszállt a Csíki Sörből és a csipszgyárból is, eladva korábbi, ötven százalékos részesedését a tulajdonostársának. – Meg tudom erősíteni a hírt, a napokban meg is történt a tranzakció, és a tulajdonostársam valóban kivásárolta az 50 százalékos részvénycsomagomat – fogalmazott Lénárd a Székelyhonnak.

Lapunk éppen csütörtökön írta meg, hogy tavaly rekordveszteséget, 838 millió forintos mínuszt hozott össze egy év alatt a Tiltott Csíki Sört gyártó cég, a Lixid Projekt Srl, amely brutálisan el van adósodva: éves forgalmának több mint háromszorosa az adósságállománya, ami meghaladja a 8 milliárd forintot.

Erősen veszteséges lett Lénárd András másik cége, a csipszgyár is, vagyis a Pityóka Gyár SRL – ez az a vállalkozás, amelynek létrejöttéhez a magyar adófizetők 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adtak. A magyar állami pénz ellenére immár itt is nagyobb az adósság, mint az éves forgalom (73 502 415 lej, vagyis 5,7 milliárd forint tartozás áll szemben 50 740 541 lejes éves összbevétellel), és 2023-ban 6 millió lejes mínuszt értek el, egy évvel korábban pedig 9,6 milliós veszteséget (ez utóbbi 766 millió forint.

Azt is mi írtuk meg először a magyar sajtóban idén januárban, hogy csődeljárást kezdeményezett a sörgyár ellen a saját, holland résztulajdonosa. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent HVG-s interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésú vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke. Spisákot sokan Világi Oszkár szlovákiai nagyvállalkozóhoz, szintén NER-közeli üzletemberhez kötik.

Januárban a Hargita Megyei Törvényszék adatbázisában bukkantunk rá a csődeljárásra, amelyet a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indított december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – utóbbi gyártja a NER-közeli Csíki Sört. Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra volt kiírva, de aztán többször halasztottak. A csődeljárást a nyáron a holland résztulajdonos visszavonta – most derült ki, hogy miért.

Amikor megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történhetett, egy székelyföldi forrásunk így fogalmazott: „Lénrád annyi hülyeséget csinált, hogy a valódi tulajdonos megelégelte és elvette tőle a cégeket.”