Több száz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületben, ha akarnak, szavazhatnak is

Több száz venezuelai menekültet jelentettek be az I. kerületben, ha akarnak, szavazhatnak is

A kormány által Magyarországra segített venezuelaiak Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

800 magyar származású venezuelait jelentettek be egy egyébként 77 férőhelyes idősotthonba az I. kerületben – értesült a Magyar Hang. A közelgő önkormányzati választás miatt ez érdekes lehet, hiszen ezek az emberek, ha akarnak, szavazhatnak is. Márpedig egy kevesebb mint 3000 fős körzetben a 800 voks akár döntő is lehet. A Máltai Szeretszolgálaté az idősotthon – ők azt mondják, hogy ennek nincs köze a választáshoz, csak az ügyintézés miatt kellett lakcím az érintetteknek.

Jelentősen megugrott a I. kerületi lakók száma, legalábbis az adatbázisokban. A Magyar Hang úgy tudja, hogy 2019 óta több mint ezer új név jelent meg a választói névjegyzék kerületi adatbázisában – ebből mintegy 800 főt a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek 77 férőhelyes otthonába jegyeztek be. Kerületi, a névjegyzékekre is rálátó forrásaink szerint a Szeretetszolgálat ingatlanában túlnyomórészt venezuelai menekültek kaptak lakcímet. Ők azok a magyar származású venezuelaiak, akiket a magyar kormány 2019-ben egy titkos program keretében hozott ki a válság sújtotta dél-amerikai országból – a mentőakciót a Máltai Szeretetszolgálat szervezte, és a jelek szerint azóta sem engedte el a kezüket.

A bejelentés nem bűncselekmény, és hatósági ügyintézés szempontjából szükséges lépés is lehet, ám az önkormányzati választások tükrében furcsa fénytörést kap. A választások előtti tömeges lakcímbejelentés ugyanis a Fidesz specialitása. 2022-ben több tucatnyi szimpatizánst, köztük Fidelitas-vezetőket jelentettek be lakóként a városrészbe – rajtuk is múlt, hogy a fideszes Fazekas Csilla 60 fős szavazatkülönbséggel győzhette le momentumos ellenfelét, a kormánypárt pedig többséget szerzett a a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette kerületben.

A Fő utca a 2-es választókörzethez tartozik, ahol jelenleg 2682 választásra jogosultat tartanak nyilván, az idősotthonba bejelentettekkel együtt. Nem tudni, hogy a magyar állampolgárságú venezuelai menekültek közül hányan voksolnának majd június 9-i önkormányzati választáson, érdekli-e őket egyáltalán a magyarországi politika – ám papírforma szerinti jelenlétük magában megváltoztatja a választókerületi arányokat. „Nyolcszáz potenciális szavazóról van szó, ez 30 százalékos többlet a valóban itt élők számához képest. És nagyon tartok tőle, hogy a kormánynak lekötelezett, hálás menekültek majd a megfelelő név mellé teszik az ikszet, ha erre kérik őket” – mondta névtelenséget kérő nyilatkozónk. A Magyar Hang úgy tudja, hogy minden budavári körzetben nőtt a bejelentett lakók száma: március 14. és május 29. között összesen 78 új bejelentést regisztrálnak, miközben a főváros többi kerületében éppen fordított tendencia érvényesül, az agglomerációba költözők miatt.

„Megdöbbenve észleltük az idősotthonba bejelentett tömeget, de nem tudunk mit tenni ellene, 2021 óta a fiktív lakcímbejelentés is törvényesnek számít, bár továbbra is erkölcstelen húzás” – mondta kérdésünkre Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Mint mondta, kampánystábjukban jogosan aggódnak, hiszen egy ilyen szavazószám nem csak a választókörzeti versenyt, de a polgármesteri választás eredményét is eldöntheti – 2019-ben V. Naszályi csak mintegy 120 szavazattal győzte le fideszes ellenfelét, Nagy Gábor Tamást. „Ne legyenek kétségeink: amit a Fidesz megtehet, azt meg is teszi” – mondta Tordai Bence, hozzátéve: az egyetlen lehetőségük, hogy minél több ellenzéki választót mozgósítanak június 9-ig.

Bűncselekmény volt, ezért legalizálták
2021 őszéig büntetendő volt a voksturizmus néven ismert jelenség – amikor a választók fiktív lakcímeket létesítenek billegő körzetekben, hogy voksukkal döntsék el a választás eredményét – ám egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvénymódosítás legalizálta a trükközést. A fideszes parlamenti kétharmad által elfogadott módosítás a Büntető-törvénykönyv közokirathamisításról szóló passzusát írta át úgy, hogy ezután a tulajdonos hozzájárulásával lényegében bármilyen ingatlanra bejelenthetjük lakcímünket.

Megkerestük a Máltai Szeretetszolgálatot is, válaszuk szerint a bejelentéseknek semmi köze a választásokhoz. „… fenti cím lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók (például hajléktalanok) számára, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül. Hazánkba érkezvén csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a menekültek, és annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a Máltai Központ biztosítja számukra a lakcímet. Ez az eljárás nem újkeletű, a (…) választásokkal kapcsolatos át-és bejelentkezések folyamatától független, a szociális ágazatban (…) évtizedek óta alkalmazzák a szervezetek, így téve lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését” – írta kérdésünkre Parák Eszter, a szeretetszolgálat sajtómunkatársa. Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak venezuelaiak, de ukránok, hajléktalanok is tartózkodnak náluk névlegesen A karitatív szervezet rendszeresen felülvizsgálja a bejelentettek listáját, és amint valaki saját egzisztenciához, lakhatáshoz jut, a legrövidebb időn belül törlik a nyilvántartásból.

A témában megkerestük Böröcz Lászlót fideszes polgármester-jelöltet, V. Naszályi Márta kihívóját is, hogy megtudjuk, idén is számíthatunk-e fideszes bejelentkezőkre az I. kerületben, és tud-e a venezuelai menekültek ügyéről. Bár levelünkben említettük az I. kerületi polgármestert, Böröcz válaszában rögtön őt említette. "Elítéljük V. Naszályi Márta színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben. Az I. kerületben polgármesterváltó hangulat van, az itt élő polgárok egyértelmű véleménye, hogy rossz irányba halad a kerületünk. V. Naszályi Márta rendszeresen másokra mutogat, amikor sikertelenségeinek okáról kérdezik a polgárok, valószínűnek tartjuk, hogy a várható választási vereségét igyekszik a tőle megszokott módszerekkel jó előre megmagyarázni" -írta a fideszes jelölt.

V. Naszályi Márta rossz tapasztalatokról beszélt

Cikkünk megjelenése után reagált kérdéseinkre V. Naszályi Márta is. Az I. kerületi polgármester válaszra sem méltónak nevezte Böröcz szavait, azonban hangsúlyozta, hogy nincs problémája a menekültek megsegítésével. Azt sem gondolom, hogy az ide bejelentett venezuelai magyarok közül mindenki szavazna vagy mindenki a Fideszre szavazna a választás napján - mondta - de egy 800 fős csoport igenis számottevő, voksuk pedig döntő lehet egy kevesebb mint háromezer lakosú választókerületben, miközben valójában nem is ott élnek.

V. Naszályi korábbi rossz tapasztalatai miatt aggódik, hiszen látták, hogy szervezi meg kerületükben a voksturizmust a Fidesz; az is tény, hogy a fővárosi trenddel ellentétben 2018 óta több mint 300 fővel nőtt a 2-es körzetben bejegyzett lakók száma, és ezzel párhuzamosan a kormánypárt támogatottsága is 10 százalékkal emelkedett.

A cikk az Excenter Kutatóközponttal együttműködésben, az Európai Unió és az Európai Parlament támogatásával valósult meg.

#atejövődEE24