Nincs pénz, nincs klíma

Nincs pénz, nincs klíma

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már 5 évvel ezelőtt jelezte, hogy 40 milliárd forintra lenne szükség a műtők levegőellátó berendezéseinek rendbetételére, forrást azonban azóta sem különítettek el a célra. Bár betegbiztonsági és munkavédelmi szempontok szerint is evidensnek tűnik, hogy modern klímák nélkül aligha működhetne műtő, Magyarországon ez még 2024-ben sem előírás.

Öt év telt el azóta, hogy nagy botrányt kavaró – és kormányzati vizsgálatokhoz vezető – cikksorozatban számoltunk be arról, hogy az ország több kórházának műtőjében tragikusan elavult a tiszta levegőről gondoskodni hivatott klímaberendezés, már ahol van. Akkor megírtuk, a nyári hőségben a Semmelweis Egyetem több műtőjében nem működött a klímaberendezés azok meghibásodása vagy a szükséges karbantartások elmaradása miatt. A műtőkben legalább 31 fokot mértek, ami amellett, hogy súlyos munkavédelmi aggályokat vetett fel, a betegbiztonságot is veszélyeztette. A levegő hűtését mobilklímákkal próbálták megoldani, ám ez csak növelte a fertőzésveszélyt. Nem sokkal később pedig arról kellett beszámolnunk, hogy a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján, valamint az ajkai kórházban sem hűtöttek. De felidézhetjük azt is, amikor tavaly nyáron a Honvédkórházban álltak le a műtők másfél hétre a klímaberendezés meghibásodása miatt. (Ott legalább erre az időre szüneteltek az operációk, ez is eredmény.)

• Tett-e bármit a kormány az elmúlt öt évben, hogy javuljon a hazai műtők klímával való ellátottsága?
• Milyen adatok árulkodnak arról, hogy nagy a baj?
• Milyen jogszabályi előírások vonatkoznak a műtők felszereltségére?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!