A meleg kormánytagoknak is üzent Pressman

A meleg kormánytagoknak is üzent Pressman

David Pressman amerikai nagykövet a Budapest Pride-on 2024. június 22-én (Fotó: Magyar Hang/Nádasi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Családi pikniket tartott a hazai LMBT közösség tagjainak David Pressman amerikai nagykövet és párja vasárnap. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének rezidenciáján tartott eseményen Pressman arról beszélt, miniszterelnököt, köztársasági elnököt, magas rangú diplomatákat gyakran látni itt, viszont ritkán látni ugrálóvárat, bűvészeket és sok nachost.

„Azért gyűltünk össze, hogy ünnepeljük a családokat, a szabadságot és a szerelmet – mindazokat a dolgokat, amelyeket illetően az LMBT közösség tagjainak egyre több támadást kell elviselniük. Ezen a héten 35 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki az LMBTQI+ emberek Magyarországon történő célba vétele miatt, és felszólították a kormányt, hogy számolja fel diszkriminatív törvényeit, politikáit és gyakorlatait. Olyan időben gyűltünk össze, amikor maga a demokrácia is – úgy Magyarországon, mint az egész világon – példátlan és súlyos kihívásokkal áll szemben” – fejtette ki a diplomata. „Az a tény, hogy az LMBT közösség tagjai és a demokrácia is fokozódó támadás alatt állnak, nem véletlen egybeesés. Azok, akik megpróbálják aláásni a demokráciát, a félelemmel kufárkodnak, és tragikus módon a félelem néhány formája még mindig nagyobb értéket képvisel, mint a szeretet ebben a közösségben. Ezért irányultak a Budapest-szerte látható plakátok az utóbbi időszakban Önökre, ezért fogadott el az Országgyűlés Önöket célzó törvényeket, és ezért alkalmazza most a kormányuk ezeket a jogszabályokat Önök ellen.”

Pressman arról is beszélt, hazai politikusok meghívására az Országgyűlésben akarta ezeket a gondolatokat elmondani, a házelnök azonban megtagadta a képviselőknek azt a kérését, hogy az Országgyűlésben tarthassanak meg egy emberi jogi témájú eseményt – egy olyan épületben, amelynek minden magyart képviselni kellene. Ez a rendszer arra van kitalálva, hogy félelmet keltsen – mondta, de lehet, hogy éppen ez a cél. „A félelem olyasmi, amivel a demokráciát aláásni igyekvők kereskednek, és akiknek az ehhez felhasznált valutája túl gyakran Önök és az Önök családjai. Azok, akik az egyenlő jogokért lépnek fel – idegen hatalmak ügynökei. Azok, akik őszintén és nyíltan szeretnek – propagandisták. Azok, akik szabadon élnek – veszélyeztetik a gyerekeket” – vázolta.

A nagykövet emlékzetettt arra is: Putyin orosz elnök elfogadtatott egy „külföldi ügynök törvényt”, hogy bűnbakká tegye, befeketítse és partvonalra szorítsa a hazai politikai ellenfeleit, amit egy „meleg-propaganda ellenes törvény” követett. Nem tartott sokáig eljutnia addig a kijelentésig, miszerint a politikai ellenzékét külföldi ügynökök finanszírozzák LMBT civil szervezetek révén, és hogy azt állítsa, az Oroszországba küldött amerikai nagykövet pedofil. Amit a demokratikus világ jó része figyelmeztető tanmesének tekintett, azt a magyar kormány úgy tűnik, modellként használja. Magyarország is megalkotta saját, a civil szervezetek „külföldi támogatásáról” szóló törvényét, aztán a „meleg-propaganda” ellenes törvényét, majd az úgynevezett „Szuverenitásvédelmi Hivatalt.” Magyarország nem sok időt vesztegetett, mire ezt a félelem-gépezetet alkalmazni kezdte – mondta.

„Ezek a támadások – legyenek akár jogi, retorikai, vagy a jó hírnév ellen irányulóak – erodálják a magyar emberek, a magyar lélek szabadságjogait. És nem csak Magyarországon. Ha politikusok bármikor, bárhol a szeretet gyűlöletbe, vagy a becsületesség romlottságba fordításából próbálnak hasznot húzni, ha a békéért síkra szállókat úgy tüntetik fel, mint háborús uszítókat – akkor oda kell figyelnünk” – mondta. Pressman üzent a kormánypártoknak is: „reméltem, hogy a kormánypárt vezetésének egy része is csatlakozik ma hozzánk, különösen azok, akik maguk is melegek, vagy meleg magyar gyermekek szülei. Ha eljöttek volna, az láthatták volna, amit én látok, ha Önökre nézek: a szabadság és szerelem ígéretét.”