Mégsem lett vége az Eb-álmunknak, legyőztük Skóciát

Mégsem lett vége az Eb-álmunknak, legyőztük Skóciát

Skót-magyar Eb-mérkőzés Stuttgartban (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

  • Kétségkívül nagy dolog, hogy a magyar válogatott – több évtizedes kihagyás után – immár sorozatban harmadszor jelen van a futball Európa-bajnokságon, de sajnos az is igaz, hogy ezen a három tornán eddig összesen kilenc mérkőzést játszottunk, és csak egyszer győztünk. Mindjárt az első meccsen, 2016 júniusában Bordeauxban, ahol 2-0-ra legyőztük Ausztriát. A magyar szurkolóknak azóta csak győzelemmel felérő döntetlenek jutottak: 3-3 a későbbi győztes Portugália ellen 2016-ban, 2-2 Németországban három éve a házigazdák ellen, 1-1 Franciországgal Budapesten szintén három éve, 1-1 Izlanddal a visszatérés évében. És persze jó pár vereség: 0-3 Portugáliával, 0-4 Belgiummal, és most 1-3 Svájccal és 0-2 Németországgal. Nincs mit szépíteni: ideje lenne győzni! Ráadásul amekkora nagy reményekkel érkeztünk erre a tornára, akkor csalódás azt, hogy két mérkőzés után 0 pont van Magyarország neve mellett.

A vasárnap esti ellenfelünknek, Skóciának is megvan a maga traumája: ugyan Angliával párban a világ legrégebbi futballszövetségével rendelkeznek (1873-ben alapították mindkettőt!), és eddig játszottak nyolc világbajnokságra és négy Eb-n, de soha nem tudtak továbbjutni a csoportjukból.

- Itt az alkalom! – szinte minden skót újságíró és szurkoló ezt mondta ma nekem, akivel találkoztam Stuttgartban.

A matematika egyszerű: mivel Skóciának már van egy pontja (döntetlent játszottak Svájccal), ha győznek ellenünk, történelmet írva továbbjutnak a csoportból. Ha mi győzünk, marad esélyünk arra, hogy 3 ponttal mi is továbbjussunk, de a sorsunk nem a saját kezünkben van, kellenek a nekünk megfelelő eredmények a többi csoportból. Ha iksz lesz az eredmény, mindkét csapat hazautazik.

Az biztosra látszott, hogy egyik csapat szurkolóin sem fog múlni: a város (de egész Németország) tele van szoknyás skótokkal, és a magyar szurkolói menet is jóval hosszabb volt, mint három nappal ezelőtt. Egy órával a mérkőzés kezdete előtt a magyar kezdő tizenegy is kiderült: Gulácsi – Dárdai, Orbán, Botka - Kerkez, Schäfer, Styles, Bolla – Szoboszlai, Varga, Sallai.

A mérkőzést megelőző himnuszpárbajt a skótok nyerték: elképesztő hangerővel szólt a Flouer o Scotland patrióta ének, ami nem hivatalos himnusz ugyan, de a sportesemények során ezt játsszák le nekik. Mi kezdtük a mérkőzést, és mindjárt kétszer: az agilis argentin bíró, Facundo Tello megismételtette a kezdőrúgást.

A skótok támadtak, de a nyolcadik percben a miénk volt az első veszélyes akció egy ellentámadás után: Bolla lövését csak kiütni tudta Gunn.

Eseménytelenül csordogált a félidő (a magyar Callum Styles kapott egy sárgát a 18. percben, Orbán pedig a 26.-ban), hogy aztán eljussunk az első magyar szögletig. Ebből majdnem lekontráztak, de szerencsére csak majdnem, mert Botka ott maradt fekve a skót tizenhatoson egy könyöklés után.

Szoboszlai lőhetett szabadrúgást jó 27-28 méterről, megpattant a sorfalon, szöglet. Kezdtünk támadni, a magyar közönségnek is megjött a hangja, Sallai lőhetett húsz méterről, fölé.

Harmincnyolc percnek kellett eltelnie, míg a skótok eljutottak a magyar kapuig, amikor egy hazaadásszerű labdát kellett semlegesítenie Gulácsinak. Utána rögtön a saját tizenhatosuknál fejbe rúgták Vargát, Szoboszlai lövés helyett ívelt, Orbán fejelt, a felső lécről csúszott ki a labda. A félidő utolsó percében még jutott egy sárga Schäfernek is – az argentin bíró nem volt ennyire bőkezű a skót szabálytalanságoknál. Szoboszlai még lőtt egyet húszról a ráadásban, az is fölé.

A második félidőt a skótok kezdték, rá nem sokkal Sallai fordulhatott kapura, de a lövésben nem volt erő, könnyedén védett Gunn. Volt a skótoknak is egy távoli lövésük erősen fölé, de a mérkőzés még mindig úgy folyt, mintha mindkét csapatnak jó lenne a döntetlen, pedig pont a fordítottja volt igaz. A tizenegyedik percben négyen kontrázhattunk, de bele tudtak lépni a lövésbe, szöglet.

Újra kezdtek támadni a skótok (McGinn elég simán becsapott két védőt is), de szerencsére nem lett baj belőle. Mindkét csapat nagyon rossz hatékonysággal játszott, rengeteg volt az elveszített labda és pontatlan befejezés.

A hatvankilencedik percben ijesztő jelenet történt a skót kapunál: a kapus, egy védő és Varga Barnabás ütközött, és egyből látszott, hogy a magyar játékosnál nagy a baj. Bejöttek a mentők, a biztonságiak azonnal elparavánozták a fekvő magyart, hogy ne lehessen látni az orvosi beavatkozást, és közben az is kiderült, hogy a VAR egy lehetséges büntetőt vizsgál. Pont a magyar keménymag előtt történt, azonnal felzúgott az „UEFA-maffia” szlogen.

Egyébként a mentősök nem voltak a helyzet magaslatán, többször is a magyar játékosoknak kellett odaszaladniuk, hogy hamarabb érkezzen az életmentő beavatkozás. Az újságírók monitorán az is látszott, hogy Szoboszlai a könnyeivel küszködik, a magyar tábor Vargát éltette. Végül a magyar játékost elvitték a mentősök, a helyére Ádám Martin állt be.

Az utolsó negyedórára megélénkült a játék és a közönség is mindkét oldalról beleadott apait-anyait, de a gól csak nem akart megszületni.

A sérülések miatt tíz perces ráadás következett, előbb Schäfer, aztán Szoboszlai lövését védte a skót kapus, majd ziccerben Csoboth rúgott kapufát. A magyar közönség nem hitt a szemének, egymás után maradtak ki a ziccereink. Egyszerűen túl későn fogtunk neki focizni, és úgy tűnt, szerencsénk sincs a végén. Az utolsó utáni pillanatban a skótok kaptak egy szögletet ellenünk, megkontráztuk, Csoboth Kevin nem hibázott, 1-0 ide.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóról itt olvashat. A szövetségi kapitány elmondta, hogy Varga Barnabás jobban van, de eltört az állkapcsa, műtét várhat rá. 

A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Magyarország-Skócia 1-0 (0-0)
Stuttgart, MHP Aréna, 52 ezer néző, v.: Facundo Tello (argentin)
gólszerző: Csoboth (101.)
sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75. - pályán kívül), Csoboth (102.), illetve McTominay (51.)
Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Dárdai (Szalai, 75.) - Bolla (Csoboth, 87.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 87.) - Szoboszlai, Sallai - Varga (Ádám, 75.)
Skócia: Gunn - Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) - McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay - Adams (Shankland, 76.)