Az Európai Unió kilép az Energia Charta Szerződésből

Az Európai Unió kilép az Energia Charta Szerződésből

Uniós zászlók (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilép az Európai Unió az Energia Charta Szerződésből, mivel azt már nem tartja összeegyeztethetőnek az éghajlat-politikai céljaival – számolt be az Európai Unió Tanácsának közleményéről az MTI. A kilépés egy évvel azt követően lesz hatályos, hogy a címzett megkapta az értesítést.

A tagállamok ettől még egyénileg továbbra is támogathatják azt a tervben lévő, modernizált szerződést, melyet az egyezménnyel foglalkozó következő konferencián szavazhatnak meg.

Az Európai Bizottság tavaly júliusban nyújtott be javaslatot a Tanácsnak és az Euratomnak a kilépésről. Úgy látják, az európai zöld megállapodásban és a környezetvédelmi célokról szóló párizsi megállapodásban rögzítetteknek meg nem felelő problémákkal, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó befektetésekkel kapcsolatos gondokkal állnak szemben.

Az Európai Energia Chartát 1991. december 17-én Hágában, az azt világméretűvé szélesítő Energia Charta Szerződést és az Energia Charta Jegyzőkönyvet az Energiahatékonyságról és Környezetvédelmi Kérdésekről pedig 1994 decemberében Lisszabonban írták alá, és 1998 áprilisában lépett életbe. A szerződést máig ötvenegy állam ellenjegyezte, továbbá az Európai Unió és az Euratom.

2015. május 20-án több mint 65 ország és szervezet – köztük az EU és valamennyi uniós ország – fogadta el és írta alá az új Nemzetközi Energia Chartát, amelynek kinyilvánított célja a lehető legtöbb olyan új ország bevonása, amelyek az energiaügyek területén együtt kívánnak működni, és „felismerik az energiát termelő, szállító és fogyasztó országok számára az energiabiztonság fontosságát”.