Másodfokú riasztást adtak ki Budapestre a zivatarok miatt

Másodfokú riasztást adtak ki Budapestre a zivatarok miatt

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokú, narancs riasztás van érvényben Budapestre és egyes Pest megyei járásokra a várható záporok, zivatarok miatt. A HungaroMet Zrt. csütörtök esti veszélyjelzése szerint a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő leforgása alatt ötven millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Pest megyében, illetve három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) kivételével az ország többi részében. Az utóbbiakban rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó esőre lehet számítani.

Csütörtök éjfélig az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt.

Késő estére nyugat felől csökkenhet a zivatarok száma, de a légkör teljesen éjjel sem nyugszik majd. Pénteken is számítani lehet zivatartevékenységre, annak súlypontja már elsősorban a Dunától keletre eső területekre helyeződik, viszont néhány cellára a Dunántúlon is kell számítani.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslats szerint vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni. Ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Óvatosságra inti a főváros térségében autózókat az Útinform is. A heves esőzések miatt Budapest délkeleti, keleti vonzáskörzetében vizes, nedves utakra, helyenként vízátfolyásokra kell számítani a gyorsforgalmi, a fő- és mellékutakon egyaránt. Az Útinform azt kérte az autósoktól, hogy fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.