Pajor Tamás: Bullshitipar lett a politika

Pajor Tamás: Bullshitipar lett a politika

Pajor Tamás (Magyar Hang/Végh László)

Semmilyen evilági hatalomtól nem várok túl sok jót. Lehet, hogy sokaknak ez illuzórikus állításként hat, de nekem valóság. Számomra az állam nem a legnagyobb, de még csak nem is a közepes jó, hanem a legkisebb rossz. Már az is nagy eredmény, ha egy kormányzat ehhez felnő – mondja a Magyar Hangnak adott interjúban Pajor Tamás. Az előadó tavaly még a Kétfarkú Kutya Pártra hivatkozott kisebbik rosszként, bár az, hogy megkomolyodtak, el is bizonytalanította kissé. De nagyot gurítottak szerinte azzal, hogy egykor Mogács Dánielt, most pedig Brutit küldték politikai műsorokba. – Elegánsak és szórakoztatóak az olyan gesztusok, minthogy: „Az időjárás-jelentést Toroczkai Lászlótól hallják.” És kiemelhetném a plakátokat is: „Több mindent, kevesebb semmit”, vagy a summás „Jó lesz!” ígérvényt – jegyzi meg.

Beszélünk új műsoráról, a szózenei előadásokról is, a következőn épp Thuróczy Szabolccsal lesz látható június végén. – A szó zenél, a zene beszél. A slam poetry, a spoken word, a vers, a sanzon, az unplugged zene, meg még sok más elegye. Dalliteráció – fejti ki erről Pajor. Szóba kerül az izraeli-palesztin konfliktus, illetve az orosz-ukrán háború is. – Orbán Viktor békéről szóló azon tézisével egyetértek, hogy a pragmatizmus életvédelmi esetben beelőzheti a morált. Mondjuk akkor, ha az igazságtétel végletekig való követelése nagyobb katasztrófát indíthat el. (...) Amikor nemrég Ukrajnában jártam, a beszélgetésekben felvetettem, mi lenne, ha egy kis területet átadnának a vérszomjas Putyinnak, és tárgyalóasztalhoz ülnének, csakhogy ne folyjon a vér? Az addig szelíd társaság ekkor majdnem rám borította az asztalt. Azt mondták, utolsó csepp vérükig fognak harcolni a hazájukért. Ki vagyok én, vagy bárki, aki nem ukrán, hogy ezt elvitassa tőlük? – teszi hozzá Pajor.

(Nyomtatott interjúnkban a következő, Pajor Tamás által mondott rész tévedésből kérdésként lett tördelve: „Most az is növeli a megosztottságot, hogy egyik oldal azzal támadja a másikat, hogy háborút akar – ami nyilvánvaló hazugság –, a másik oldal viszont nem tudja megválaszolni, hogy Ukrajna katonai támogatásával hogyan kerülhető el az eszkaláció – mivel ezt sajnos senki nem tudja. Ez megoldhatatlan helyzet, amire rácuppant a tudatmódosító politikai manipuláció.” A hibáért elnézést kérünk.)

Az interjúban erről is olvashat:
• Keresztényként mennyire zavarja, amikor vezető politikusok a vallást veszik hivatkozási alapul?

• Mit gondol a Magyar Péter kivonulása körüli, Hit Gyülekezetét is érintő vitáról?
• Megosztottnak érzi a társadalmat?