Fiatalítási és politikai okai is lehetnek az 55 évnél idősebb honvédek átvezénylésének

Fiatalítási és politikai okai is lehetnek az 55 évnél idősebb honvédek átvezénylésének

A Magyar Honvédség toborzókampányának rendezvénye Barcson (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Egy hete fogadta el az Országgyűlés a salátatörvény-csomagot, amelyben – több tucat más rendelkezés mellett – arról is döntöttek, hogy az 55 évnél idősebb honvédtiszteket és altiszteket iskolai szolgálatra vezényelhetik át, a tankerületeknek pedig kötelessége alkalmazni a hivatásos katonákat. Akiket át is kell képezniük – hiszen egy szolgálatból kipenderített idős tisztnek jó eséllyel nincs sem szaktanári, sem nevelői végzettsége.

– Elképesztő rendelkezés, de mit várunk attól az oktatásirányítástól, aminek az élén egy, a pedagógiához mit sem értő rendőr ül, és amelynek fontosabb szereplő az iskolaőr, mint a gyerekekkel foglalkozó pszichológus – jegyezte meg lapunk kérdésére Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Szerinte a törvénymódosítás két dologról árulkodik: az egyik, hogy a kormányban nem tartják igazi szakmának a tanári pályát, úgy tekintenek rá, hogy az iskola funkciója elsődlegesen a gyermekfelügyelet – és még jobb is az olyan felügyelő, aki tud parancsolni, szigorúan fellépni a gyerekekkel szemben.

• Mi lehet az átvezénylés oka a nemzetbiztonsági szakértő szerint?
• Mi köze mindennek a politikához?
• Lehet-e tudni, hogy mennyi embert érint az átvezénylés?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Honvédség