Pintér Bence: Egyedül Dézsi a béke akadálya

Pintér Bence: Egyedül Dézsi a béke akadálya

Pintér Bence (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A mindennapjainkat befolyásoló döntéseket olyan emberek kell hozzák, akik nem a kormányt, a saját zsebüket és az egójukat képviselik, hanem a helyiek érdekeit – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pintér Bence, Győr megválasztott polgármestere, aki a fideszes Dézsi Csaba Andrást és a volt fideszes Borkai Zsoltot is legyőzte június 9-én. Az újságíróból lett városvezetőt a kormánypárti többségű közgyűléssel való együttműködés lehetőségeiről, a Dézsi által rendre megkérdőjelezett alkalmasságáról és való együttműködésről kérdeztük.

– Újságíróként a Dézsi Csaba Andrással való csörtéivel vált ismertté, most pedig az ő pályáján sikerült legyőznie. Minek tulajdonítja, hogy a politikai mezőn kívülről érkezve tudott sikert aratni?
– Ez a választás nagyon egyértelműen azt igazolta vissza, hogy a győriek túlnyomó többsége elutasítja azt a vezetési stílust, amelyet Dézsi Csaba András képviselt, hiszen a szavazók kétharmada ellene voksolt. És igazolja azt is, hogy ennek a kétharmadnak a nagyobbik fele velünk ért egyet, változást szeretne a polgármesteri poszton: nem kér sem Dézsiből, sem pedig Borkai Zsoltból, helyette osztja azt a látásmódot, amit „kívülről érkezőként” megfogalmaztam Győr jövőjét illetően, és amit vall a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) is, amelynek képviselői helyet foglalnak majd az ősszel megalakuló új közgyűlésben. Azaz, hogy a mindennapjainkat befolyásoló döntéseket olyan embereknek kell meghozniuk a városban vezetőként, akik nem a budapesti kormányt, a saját zsebüket és az egójukat képviselik, hanem a győriek érdekeit.

– A leköszönő polgármesterrel korábban személyeskedésig fajuló vitáik voltak a kampányban, utána pedig többször is kifejtette azon álláspontját, hogy ön tökéletesen alkalmatlan a polgármesteri posztra. Mit reagál erre?
– Én azt gondolom, hogy az alkalmasság kérdéséről a választók döntenek. Az ő döntésük pedig azt mutatja, hogy a többség nem engem, hanem Dézsi Csaba Andrást tartja alkalmatlannak, hiszen az első adandó alkalommal leváltották. A korábbi választások során kiderült, hogy a győriek honorálják a jó teljesítményt, hiszen Borkai Zsolt is háromszor lehetett polgármester, igaz, legutóbbi ciklusát alig kezdte meg, be kellett fejeznie, néhány héttel a voksolás után le kellett mondania a szexbotránya miatt. Dézsit ekkor választották meg a győriek, akik most, négy és fél év után megköszönték a munkáját. Ahogy akkor ő, most én kaptam megelőlegezett bizalmat a szavazóktól, ebben azt gondolom, meghatározó szerepe volt annak, hogy az elmúlt öt évben újságíróként önkormányzati ügyekkel foglalkoztam, azok transzparenciájáért küzdöttem. Ez a munka azzal járt, hogy közelről követtem a közgyűlés, a polgármester és a városi cégek munkáját. Ami a felkészültségemet illeti, meg merem kockáztatni, hogy a képviselőket is beleszámítva nincs olyan ember ma Győrben, aki nálam jobban képben lenne a város tényleges helyzetét illetően. Mindezt még azzal szeretném kiegészíteni, hogy ez nem egy „one man show” lesz, mint ahogy Dézsi Csaba gondolkodott a városvezetőként. Mi csapatban gondolkodunk.

Az interjúban erről is olvashat: 
• Mivel tölti Győr megválasztott polgármestere a hivatalba lépéséig rendelkezésre álló hónapokat?
• Számol-e azzal, hogy a Fidesz ellehetetleníti a munkáját?
• Mely témákban remél együttműködést a Fidesszel?
• Kezdeményez-e találkozót miniszterekkel?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!