A Nestlé már célzottan a fogyasztótablettát szedő embereknek gyárt ételeket

A Nestlé már célzottan a fogyasztótablettát szedő embereknek gyárt ételeket

A Nestlé Vital Pursuit terméke (Fotó: Nestlé)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Az elmúlt év (de lehet, hogy az évtized) egyértelműen legnagyobb gyógyszerszenzációi az utóbbi időben népszerűvé lett fogyasztószerek. E hatóanyagokat (talán a leghíresebb közülük a semaglutide, amit Ozempic vagy Wegovy márkanéven is forgalmaznak) eredetileg a cukorbetegség ellen fejlesztették ki. De az újabb klinikai vizsgálatok (illetve a szereket évek óta engedély nélkül használó fogyni vágyók tapasztalatai) szerint nemcsak hogy rendkívül hatékonyan segítik elő a fogyást, de a legkülönfélébb anyagcserével összefüggő (például szív- és érrendszeri) betegségek kockázatát is erősen csökkentik.

Nem csoda hát, hogy e tabletták hirtelen olyan népszerűek lettek számos országban (hiszen kényelmetlen diéta és testmozgás nélkül kínálják a fogyás reményét), hogy az őket szedő túlsúlyos emberek már kereskedelmi szempontból is jelentős fogyasztói csoportot alkotnak. Elsőként a Nestlé állt elő egy új termékvonallal, amellyel konkrétan a fogyasztótablettákat szedő fogyasztókat célozza. Az élelmiszeripar e most létrejött szegmense az iparági előrejelzések szerint a következő években elérheti a 30 milliárd dolláros értéket.

Az új termékvonalnak az egészségesen hangzó „Vital Pursuit” nevet adták, és főként fagyasztott készételek tartoznak bele. A cég szerint magas a fehérje- és rosttartalmuk, kisebbek az adagjaik, és „céljuk, hogy jól illeszkedjenek a testsúlycsökkentő gyógyszereket szedő fogyasztók igényeihez. A termékek között lesznek tészták, mirelit pizzák és szendvicskrémek is. Bár az összes terméket egészségesként jelenítik meg, azt érdemes tudni, hogy ezek mind „ultrafeldolgozott élelmiszernek” minősülnek, amelyek fogyasztása számos kutatás eredményei szerint még erősebben összefügg a krónikus betegségek kockázatával, mint az azonos kalóriatartalmú egyszerűbb ételek fogyasztása. Ezért nem alaptalan azt feltételezni, hogy ezek az élelmiszerek nem segítik a gyógyszerek kedvező metabolikus hatásait.

Az Ozempickel kapcsolatos másik aktuális hír, hogy az előzetes adatok szerint a szer a II-es típusú diabétesz komplikációjaként kialakuló veseelégtelenség kockázatát is drasztikusan lecsökkenti. Az első eredményeket még meg kell erősíteni nagyobb betegpopuláción végzett klinikai vizsgálatokkal is, de a kutatók azt remélik, hogy esetleg a szer többféle vesebetegség kezelésében is hasznosnak bizonyul. Bár a vizsgálat eredményeit csak most publikálták, már korábban lehetett tudni, hogy az eredmények kimagaslóan jók lettek.

A NovoNordisk ugyanis korábban már bejelentette, hogy egy független bioetikai bizottság állásfoglalását követve leállították a klinikai vizsgálatot. Általában azért szokták leállítani egy gyógyszer vizsgálatát, mert valami nagyon negatív dolog derül ki róla. De itt épp ennek ellentéte történt: annyira sokat segített a gyógyszer a kezelt csoporton, hogy a szakemberek szerint etikátlanná vált, hogy a kontrollcsoport tagjainak placebót adtak, így ők nem részesülhettek ezekből a jótéteményekből.

A semaglutide felhasználása megállíthatatlanul növekszik, egyelőre főként az Egyesült Államokban. A gyártó NovoNordisk statisztikái szerint hetente 25 ezer amerikai kezdi el a tabletta szedését minden egyes héten. Arra számítanak, hogy az évtized végére már 30 millió amerikai, vagyis a teljes népesség 9 százaléka fogja szedni a gyógyszert, és ekkor a piac éves értéke már meghaladja majd a 100 milliárd dollárt.