Közel 140 utasnak kellett 19 órán át várnia, mert késett a gépük

Közel 140 utasnak kellett 19 órán át várnia, mert késett a gépük

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár péntek délelőtt 11:35-kor kellett volna elindulnia a Sunexpress Antalyába tartó járatának Budapestről, ez végül csak 19 órás késést követően, szombat reggel 9 óra előtt történt meg – vette észre az Utazómajom beszámolóját az rtl.hu.

A cikk szerint a várható indulási időpontot folyamatosan változtatták műszaki hibákra hivatkozva, miközben az utasok étlen-szomjan várakoztak, később is csak chipset, vizet és croissant-t kaptak. Az érintettek között voltak terhes nők, idősek, gyerekek, cukorbetegek és olyanok is, akiknek a gyógyszerei a poggyászban maradtak. Végül a dühös utasok miatt rendőrök is érkeztek a helyszínre. A helyzetet nehezítette, hogy az a nemzetközi protokoll, hogy határátlépés után az utasokat a késő járat miatt nem engedhetik ki a váróból a határellenőrök, viszont a járatot hivatalosan nem törölték, így patthelyzet alakult ki.

Frissítés: A Blikk kérdésére a Budapest Airport Zrt. azt írta: az érintett járat technikai meghibásodás miatt utasok nélkül indult el Budapestről. – A fedélzeten nem működött az utastájékoztató bemondó rendszer, így a légitársaság úgy döntött, hogy egy másik gépet küld az utasokért. Azonban mire a légitársaság a résidőt a mentesítő járatra az esti órákban megkérte, a gép visszaindulása belecsúszott volna az éjszakai mélyalvási időszakba, amely éjfél és hajnali 5 óra közé esik, így a gép végül 5:12 órakor érkezett meg Budapestre és az utasok beszállítása után 5:52 órakor indult el Antalyába. Ilyen esetekben az utasok tájékoztatásáért és ellátásáért a földi kiszolgáló cégek felelnek a légitársaságtól kapott információk alapján. Az utalványok kiosztását és összegét minden esetben a légitársaságnak is engedélyeznie kell, ahogyan a mentesítő járat indulásával kapcsolatban is ők tudnak pontos információt adni a földi kiszolgáló cégeknek, és rajtuk keresztül az utasoknak. (...) A gép végül a kora reggeli órákban érkezett meg és a beszállítást követően indult Antalyába” – fejtették ki. Azt is megjegyezték, az eset kapcsán rendőri intézkedésre nem került sor. – A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az utasok eldönthetik, hogy visszalépnek az utazástól és elhagyják a terminálépületet, illetve érvényes étkezési utalvány birtokában szabad mozgással visszamehetnek a tranzit területre étkezni. A járat utasai közül éjszaka körülbelül 50-en maradtak a terminálon, a többiek elhagyták a repülőtér területét. A ma reggeli induló járattal végül 141-en utaztak el – tették hozzá.

Címkék: reptér