A sorkatonaság a soros

A sorkatonaság a soros

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)

 

De furcsa ez. Hogy miközben nézem az M1 reggeli műsorát, ahol lassan fél órája azzal riogatják a közt Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel az élen: Brüsszel kötelező sorozást akar, elsőként pedig a földrajzi közelség okán a magyar fiatalokat küldenék az ukrán frontra, és immár a gyermekeink, unokáink élete a tét – az jár a fejemben, mennyire apró pici porszemecske vagyok a nyilvánosságban a kormányzati médiagigász mellett, de még lapunk, a Magyar Hang a Hang.hu oldallal, és valamennyi műsorával együtt is milyen apró pici porszemecske a Megafontól a megyei újságokon át a Tv2-ig ívelő gépezet ellenében, szóval mindeközben a sorkatonaságról szóló közvetett élmények, meg a németországi néptáncos utak emlékei kavarognak elő. És mosolygok.

Mert ezek hol kedves, hol vicces, hol groteszk történetek. Mondjuk, amit a népzenész cimborám mesélt, akit a deszantosokhoz soroztak be, s a legelső eligazításon megkérdezte, hogy de mégis mi az a deszant, amire azt a választ kapta a morcos őrmestertől, hogy a deszant az a deszant, mint például légideszant. Vagy a saját sorozásom, ahol a lajstromozáskor ketten is felálltak hangos jelennel az egyik névnél, és az ugyancsak morcos főtörzs tanácstalanul meredt a papírjába, hogy neki itt egy fő van jelezve, mire az egyik srác sűrű elnézéseket kérve leült. Aztán a németországi néptáncturnénk, családoknál szállásoltak el minket, és szobatársammal meglepődve láttuk a számunkra kijelölt szekrénybe pakolászva, hogy a sarkában komplett Bundeswehr-felszerelés hever – harmincas fiatalember volt a házigazdánk, este magyarázta, miként van ez náluk, hogy sorkötelesként időről időre bevonul két–három napos szintentartó kiképzésre.

• Miért riogat a Fidesz egyre durvábban?
• Eljut-e a valóság a kormánypárt célközönségéhez?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!