Korrupciós bűncselekményekre hivatkozva kiszállt a hatóság az óbudai önkormányzathoz

Korrupciós bűncselekményekre hivatkozva kiszállt a hatóság az óbudai önkormányzathoz

Pannellakások Óbudán (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK-s Kiss László vezette óbudai önkormányzathoz is kiszálltak a nyomozó ügyészek kedden délelőtt egy összehangolt akcióban. Annyit közöltek, hogy korrupciós bűncselekmények miatt nyomoznak.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt” folyamatban lévő nyomozásában a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre – jelezte a KNYF a Magyar Hanghoz eljuttatott közleményében. Mint írták, a nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg, vagyis kedden délelőtt – több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények. A nyomozó főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 40 hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik. A KNYF azt ígérte, az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan szerdán adnak.

A Magyar Hang további kérdésére a KNYF-től megtudtuk, hogy az, hogy a készenléti rendőrök is részt vesznek az akcióban, része a protokollnak, illetve hogy más, az önkormányzathoz hasonlóan hivatalos helyszín nem érintett. További részleteket ugyanakkor a jelenleg is zajló eljárásra tekintettel nem kívántak megosztani. Lapunk az ügyben kereste az óbudai önkormányzatot is, ha válaszolnak, közöljük.

A KNYF még március 6-án jelezte: az ügyben több helyszínen eljárási cselekményeket végeztek és négy személy őrizetét rendelték el. – A gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott – írták akkor és lapunk kérdésére azt is közölte a KNYF, hogy az említett cselekmények a 2021. évben történtek.

A DK-s Kiss László óbudai polgármester akkor úgy reagált: az önkormányzat együttműködött a hatóságokkal, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érinti. Hozzátették: „Sosem tűrtük meg a tisztességtelenséget a helyi közéletben, és a kormányzatot átszövő, pedofil bűncselekményben érintetteket mentegető hálózat elleni küzdelem élére álltunk. Pontosan tudtuk, hogy ez nem marad válasz nélkül. A hatalom válasza most megérkezett”. Pár napra rá pedig az önkormányzat minden egyes olyan dokumentumot és iratot nyilvánosságra hozott, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2024. március 6-án bekért tőlük.

Címkék: korrupció, Óbuda