Tisztára mosva, kitalicskázva – avagy a nagy minisztériumi biznisz részletei

Tisztára mosva, kitalicskázva – avagy a nagy minisztériumi biznisz részletei

Nagy János

Az Agrárminisztérium 2019-ben szűkszavú közleményben számolt be a kezelésébe tartozó állami cég, a Nemzeti Kataszteri Program Kft. (NKP) megszüntetéséről. A bejelentés nem hagyott mély nyomokat a nyilvánosságban, jelentősége viszont mára felértékelődött. Ebből a cégből talicskázhatott ki ugyanis Nagy János, a minisztérium egykori helyettes államtitkára 2,2 milliárd forint közpénzt két neves ügyvédi irodán keresztül – legalábbis a vádhatóság szerint. Nagy és az érintett ügyvédek egyaránt tagadnak.

Ügyvédek, svájci bankszámlák, rokoni szálak

Az ügyészség szerint a hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolt helyettes államtitkár tudta, hogy megszűnés vár az NKP-ra. Ezért utasította az állami cég ügyvezetőjét, hogy szerződjön két ügyvédi irodával és egy céggel olyan feladatokra, amelyekre a tárcának valójában nem volt szüksége. Nagy a szerződéskötés számos része felett bábáskodott: meghatározta a megbízási összegeket, véglegesítette a megállapodást. Sőt, a szerződést még vissza is dátumozták, hogy úgy tűnjön, a cégeknek volt idejük érdemi munkát végezni. Az egyik neves irodának 1,7 milliárd forintot, a másiknak 500 milliót fizettek ki, az ügyészség szerint viszont az irodák által az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről szóló tanulmányok, adatok már rendelkezésre álltak egy másik kormányzati háttérintézménynél, a Lechner Tudásközpontnál (ez a földhivatali nyilvántartás csúcsszerve). A korábbi tárgyalásokon az is kiderült, milyen utat jártak be az NKP-tól kikormányzott pénzek.

• Mi az az osztóprogram, amelyekre a kormányzati szervezetnek szüksége volt?
• Milyen tanácskozást tartottak az Agrárminisztériumban, amelyen feltűnt egy magánvállalat vezetője?
• Miként beszélt a meghallgatott tanú az osztatlan közös tulajdon megszüntetését elősegítő törvény apropóján a politikai nyomásról?
• Hány tanút hallgatttak meg eddig a bíróságon?
• Mikorra idézik az ügyben Nagy János agrárminisztert a bíróságra?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!