Kifogásolható és megfelelő néhol a Velencei-tó vize – egyszerre

Kifogásolható és megfelelő néhol a Velencei-tó vize – egyszerre

A Tini Strand Gárdonyban (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Több olyan természetes víznél lévő strand is van az országban, amelynek a vize egyszerre kifogásolható és megfelelő minőségű. Hogy lehet ez?

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) nemrég kiadott közleménye szerint továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége. Ám: „Hazánkban 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván. Ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába 6 strand került, de ezeket zárójelbe tették. Hogy azt mondja: (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand).”

Tini lévén a gárdonyi Tini Strandot célzom meg. Ott a legutóbbi, június közepén vett minták alapján a vízminőség „megfelelő”, a fürdővíz éves minősítése ugyanakkor már „kifogásolt”. A parton semmilyen tájékoztatás nincsen a vízminőségről. Nem állítom, hogy minden strandolót megkérdeztem, de hogy többségükben nem hallottak arról, hogy rossz itt nekik, ha bemennek a vízbe, az biztos. – Mondja meg őszintén, ha lemenne a strandra, akkor előtte a netet bújja annak kiderítésére, hogy megfelelő-e a víz? Nem azt várja, hogy ha rossz, akkor lezárják a strandot? – vet fel az egyik napozó egy életszerű helyzetet.

• Mit mond a polgármester, mi a helyzet a stranddal?
• Miként lehet megfelelő és kifogásolt is a víz egyszerre?
• Mi a helyzet a közvetlenül a Tini Strand mellett lévő fizetős strand vízminőségével?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!