A kormány szerint leszorították az inflációt, így megszüntetik a kötelező akciózást

A kormány szerint leszorították az inflációt, így megszüntetik a kötelező akciózást

2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózást ismertető tábla a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július elsejével véget ért az élelmiszerboltokban kötelező akciózás – derült ki a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleményéből. Az intézkedést még tavaly június elsején vezették be az NGM javaslatára. 

Ezt azzal indokolták, a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította az inflációt, vagyis az intézkedés elérte célját. Ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert. Felidézték, 2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett.