Gyurcsány megbukott, megbukik és meg fog bukni

Gyurcsány megbukott, megbukik és meg fog bukni

Gyurcsány Ferenc (Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon diktatúra, önkény van, amelynek fenntartásában a független sajtónak is megvan a maga szerepe. Mindezt a média szerinte azzal teszi, hogy középre helyezkedik diktatúra és nem-diktatúra világa között, amelyben utóbbit többek közt a DK testesíti meg. Gyurcsány szerint továbbá azért jó, hogy van DK, mert a demokráciában különböző nézetek versengenek, és valakinek képviselnie kell a szociáldemokráciát is. Az mindegy is szerinte, hogy tíz százaléknyian vagy mennyien tesznek így. Örülni kell szerinte, hogy második, harmadik és negyedik helyezett is van.

Azt is mondja a volt kormányfő Rónai Egonnak az Index és ATV közös műsorában: ha valakinek fantasztikus politikai teljesítménye van, és ezen a bázison ad neki tanácsot, ő azt megfogadja. Nem sokra rá Magyar Péter eredményét azzal söpri félre: 30 százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt a XX. században.

Gyurcsányt egyáltalán nem érdekli, ha valaki nem hisz a szociáldemokráciában, mert ő viszont igen, és ha négy ember megy utána, akkor négy. Gyurcsány szerint eközben hibás az, aki őt úgy kérdezi, mintha demokrácia lenne, és a demokrácia ellenzékén kérné számon az eredményét.

Gyurcsány szerint a Tisza Párt a Magyarországot mérgező fideszes világ mutációja, legalább olyan veszélyes, mint Orbán Viktor, és az egyetlen különbség, hogy a slim-fit ing jobban áll Magyar Péternek. Gyurcsány azt is mondja, hogy 2026-ban összefognának akár a Tiszával is Orbán ellenében. „Amit képvisel, lényege szerint ugyanazzal a kockázattal és veszéllyel jár. Amit ajánl, lényege szerint nem egy egymásra vigyázó, okos, felelős, nyitott ország, hanem slim-fit Orbán-világ” – mondja Magyar Péterről, akivel, ha kell, 2026-ban összefogna.

Gyurcsány Ferenc képviselőtársaival együtt ott ül az állítólagos diktatúra Parlamentjében, ott vannak az önkormányzatokban. Gyurcsány szerint a független sajtó az, ami középen áll diktatúra és nem-diktatúra világában. A DK elnöke szerint a sajtó egy része beállt propagandistának és pártkatonának, és ők szervezték meg Magyar Péter – az ő reményei szerint – átmeneti tündöklését. Hogy hogyan? Nyilván azzal, hogy megszólaltatták, illetve beszámoltak a politikai akcióiról.

A DK elnöke persze bírálhatná Magyart azért, ahogy a független sajtóról visszatérően megszólal. Bírálhatná, ha nem mondana maga is épp ilyeneket: „Itt szó nincs abban az értelemben tiszteletre méltó, független sajtóról, aminek önmagukat képzelik, partizánként működő politikai harcosok vannak sajtómezbe öltöztetve. (...) Ti épp olyan csalók vagytok, mint a Tisza, csak az a kérdés, melyikőtök a nagyobb csaló.” A pokol legforróbb bugyrai szerinte azoknak vannak fenntartva, akik erkölcsi válság idején középre állnak, és úgy látja, a magyar sajtó így tesz. „A mai magyar sajtó betegebb, mint a legtöbb ellenzéki párt, de biztosan betegebb, mint a Demokratikus Koalíció” – támadja a sajtót Gyurcsány Ferenc azért, mert kritizálni meri a pártját.

Gyurcsány azt is mondja, hogy az Európai Néppártba frissen felvett Magyarnak az Európához való viszonya majdnem még kritikusabb, mint Orbánnak.  Magából kikelve magyarázza, hogy Magyar csak álljon be a sorba, és köszönjön neki „kezét csókolom”-mal. Szerinte Magyar jogállami ügyekben is azt mondja, nincs igaza azoknak, akik vitatják az orbáni álláspontot. Hogy mit ért ez alatt, rejtély.

Gyurcsány Ferenc ismét érzi a vesztét. De ebben sincs új a nap alatt: lassan húsz éve képtelen elfogadni, hogy megbukott, bukásban van és legközelebb is meg fog bukni.