Ember Zoltán: Nyilván lesznek döccenők

Ember Zoltán: Nyilván lesznek döccenők

Magyar Péter az önkormányzati és európai parlamenti választások eredményváróján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A vidéki veszteségeknek súlyos következményei lesznek a Fideszen belül, például választókerületi elnökök leváltására lehet számítani – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Ember Zoltán politikai elemző. Az Iránytű Intézet vezető munkatársa szerint talán Kubatov Gábor nyugodtabban aludhat, mert ő abból tud dolgozni, ami megvan és ha megnézzük a kistelepülési adatokat, úgy tűnik, mintha ő tudta volna hozni, amit a Fidesz elvárt. – De Rogán Antal arcán nagyon látszott az aggodalom Orbán Viktor beszéde alatt, és Gulyás Gergelyén is. Az ő esetükben előfordulhat, hogy elvonnak tőlük hatásköröket, vagy növelik a kontrollt – mondta.

Az elemző beszélt arról is, hogy Magyar Péter legnagyobb nehézsége az lehet, hogy hatalmas közösséget kell megszerveznie, miközben a Tisza Pártnál nincs meg az a közös szocializációs közeg, ami a pártoknál általában meg szokott lenni. Nincs magja a pártnak, amely hasonlóan gondolkodó, egymást jó ideje ismerő, közösen tevékenykedő emberekből állna.

• Mire lehet számítani most a Fidesznél?
• M vár most Magyar Péterre?
• A fővárosi csaták nem jelentenek majd végzetes aknamezőt a Tisza Pártnak?
• Van még jövőjük ezek után olyan kis pártoknak, amelyek egyszázalékos vagy az alatti eredményt értek el, vagy korábbi mandátumaikat elvesztve kiestek az EP-ből, mint a Jobbik vagy a Momentum?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!