Akár több mint 27 milliárdot is elégethetett a választásra készülő Rogán-tárca

Akár több mint 27 milliárdot is elégethetett a választásra készülő Rogán-tárca

Rogán Antal (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas összegeket utalt ki a választások előtti hónapokban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda – derül ki a tárca által februárban és áprilisban a kif.gov.hu oldalon publikált szerződéslistákból.

Az összesítésből kiderül, hogy a kampánygépezet már tavaly decemberben is dübörgött: a kabinetiroda két keretszerződésnek köszönhetően egy hónap alatt 7,4 milliárd forintot költhetett az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására”. Más nevén a háború rémével riogató reklámhadjáratra, melyben a teljes, akkor ismert ellenzéket háborúpártisággal vádolták meg. A 2024-es évre egyelőre két dokumentum vonatkozik, ezek szerint Rogánék idén akár bruttó 20 milliárd forint értékben is kampányolhattak Európa jövőjéről – ha csak nem kötöttek azóta újabb, még nem ismert szerződéseket a témában.

A kampánytendereket minden esetben a kormánykedvenc médiavállalkozó, Balásy Gyula cégei (New Land Media, Lounge Event és Lounge Design) vitték el, de Balásy más fronton is nagyon jól járt a Miniszterelnöki Kabinetirodával: cégei rendezvényt szerveznek, stratégiai kommunikációs feladatokat látnak el, honlapot is terveznek a Rogán-tárca megbízásából – mellékes munkákkal pedig már 30 milliárd forint felé emelkedik munkadíjuk.

Rövid idő alatt kapott meglepően nagy kormányzati támogatást a Batthyány Lajos Alapítvány is (BLA). A Fidesszel mindenben egyetértő magánalapítványnak idén januárban és márciusban összesen bruttó 14,54 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A BLA bevallottan a kormánypárti kutatóközpontok és think tankok fő szponzorának számít, patronáltjai között például ott van a Jogállam és Igazság Nonproft Kft. is, mely a kormányzati propagandát közvetítő Alapjogokért háttérintézménye.

A kormány tehát közpénzt utal egy baráti alapítványnak, ami aztán már magánadományként terítheti az összeget a Fidesz narratíváját felerősítő álcivil szervezetek között. A megkérdőjelezhető, de nem törvénytelen megoldás óriási médiafölényt biztosít a kormánypárt számára.

„Önmagában is felháborító, hogy a kormány rendszeresen juttat súlyos milliárdokat olyan szervezeteknek, amelyek elsődleges célja, hogy a kormánypárt ideológiai hátországát építsék. Ezek a transzferek lehet, hogy formálisan jogszerűek, de valójában a Fidesz univerzium finanszírozását szolgálják, a cehet pedig az egész ország állja” – mondta a Magyar Hangnak Léderer Sándor, a korrupciógyanús ügyleteket figyelő K- Monitor ügyvezető igazgatója. Léderer szerint a sajtcetli terjedelmi szerződéskivonatokból még nem lehet megmondani, hogy mire és pontosan mikor költ ennyit az állam – nem kizárt, hogy már a választás előtti hónapokban elégették forrásaikat, ám lehet, hogy tartalékolnak további kampányokra is.

Lapunk természetesen megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Batthyány Lajos Alapítványt is, a tételes kiadásokról érdeklődve. Választ egyelőre nem kaptunk – ha reagálnak, frissítjük cikkünket, ha nem teszik meg, akkor közérdekű adatigénylés révén próbálunk adatokhoz jutni.