A magyar zászlót sem sikerült eltalálni az Alapjogokért Központ horrorplakátján

A magyar zászlót sem sikerült eltalálni az Alapjogokért Központ horrorplakátján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A szabályozatlan tömeges migráció végzetes fenyegetést jelent zsidó-keresztény kultúránkra, tradíciónkra, életmódunkra” – ez az idézet jelent meg november 8-án az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán. A baljós mondat a központ vezető elemzője, Dornfeld László Demokratában közölt írásából származik, a hatás kedvéért pedig egy ijesztő képet is mellékeltek a poszthoz. A Kossuth tér ezen vizes-saras láppá változik, és több ezer homályos arcú migráns vonul át rajta szedett-vedett öltözékben, takarókba burkolózva. A Parlament épülete körül füst gomolyog – a migránsok vélhetően talán felgyújtottak valamit, talán zsidó-keresztény kultúránk utolsó tárgyi emlékeit égetik el.

A képet hosszabban és közelebbről nézve azonban feltűnik, hogy több részlet sem stimmel. A plakátot feltehetően mesterséges intelligencia készítette (AI), ami nem igazán tudott megbirkózni a feladattal: a Parlamentet ferde, organikusan torzuló épületként ábrázolta, tornyaira pedig magyar zászló helyett leginkább a chilei vagy texasi trikolórt idéző lobogót biggyesztett. (Persze az is lehet, hogy színeket az Alapjogokért hasonló összeállítású logójából vette át az AI).

A nagy méretű képért kattintson ide!

A Kossuth tér sem sikerült valósághűre. A Parlament hátterébe düledező tornyok és háztetők kerültek, a migránsáradat néhány tagja pedig inkább hat mutánsnak, mint egészséges embernek, az egyiknek például három lába van.

A Magyar Hang levélben érdeklődött a hivatalosan civil, működése és nézőpontja szerint inkább kormánypropagandát folytató központnál. Szerettük volna megtudni, hogy amennyiben tényleg AI-képgenerátort használtak, nem érzik-e problémának a mesterséges intelligencia torzításait, például az eltévesztett színösszeállítású zászlót – és mennyire lehet hiteles szerintük egy olyan társadalmi üzenet, aminek kísérő képanyaga is hazudik. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy Dornfeld László szerint a szabályozott tömeges migráció nem veszélyeztetné-e kultúránkat, hiszen erre a vezető elemző nem tért ki. Az Alapjogokért cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, ám a kérdéses Facebook-posztban szereplő illusztrációt érdeklődésünk után módosították, így a Parlament épületén azóta már a magyar zászló lobog.

Több milliárd forintból értenek egyet a kormánnyal

Az Alapjogokért Központ szakemberei a közmédiában és a kormányhoz közelálló médiumokban is a kormánypárti álláspontot képviselik. A központ mögött a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. áll, mely tavaly több mint 7,6 milliárd forintos eszközállománnyal rendelkezett a céges adatbázisok szerint.

A HVG úgy tudja, hogy csak tavaly 2,4 milliárdos „egyéb” (tehát nem saját) árbevételt könyveltek el, amiből 1,18 milliárdot költöttek személyi jellegű kiadásokra, vagyis fizetésekre. Azt már a Telex derítette ki közérdekű adatigénylés révén, hogy a kormány által feltőkésített Batthyány Lajos Alapítvány 2016 óta legalább 5 milliárd forintot utalt a Jogállam és Igazságnak, ebből csak tavaly két milliárdot. Kérdéses, hogy ebből a tengernyi pénzből miért nem telik egy tisztességes illusztráció elkészítésére, megrendelésére.

A nonprofit céget és az Alapjogokért Központot is vezető, Szánthó Miklós egyébként úgy vélte, ők nem látnak el állami feladatokat, ezért nincs is elszámolási kötelezettségük a kapott forrásokkal kapcsolatban.