Mini-Dubaj Rákosrendezőn: megszavazta a parlament a projektről szóló megállapodást

Mini-Dubaj Rákosrendezőn: megszavazta a parlament a projektről szóló megállapodást

A rákosrendezői pályaudvar (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

134 igen, 43 nem és 6 tartózkodás mellett elfogadta a parlament azt az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást kedden, amely többek között lehetővé teszi, hogy Rákosrendező állomás területét beépítsék. A Mini-Dubajként kritizált beruházás „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” lesz.

A megállapodás többek közt az alábbit tartalmazza: 

• Rákosrendező állomás területén vegyes célú ingatlanfejlesztés történik.

• „A vonatkozó magyar jogszabályok által megengedett mértékben és feltételek mellett, a Projekthez kapcsolódó szerződések, programok és megállapodások egyik fél esetében sem, de különösen Magyarországon nem képezik közbeszerzési, pályázati, versenyeztetési eljárás vagy bármely más (...) eljárás tárgyát.

• A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat (fejlesztési területet) az Egyesült Arab Emírségek által a magyar kormány határozatában kiadott előzetes írásbeli hozzájárulásával kijelölt gazdálkodó szervezetnek értékesíti. Ebben az esetben is fennáll az, hogy ha és amennyiben azt a vonatkozó magyar jogszabályok lehetővé teszik, ezt közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül kell megtenni, de összhangban a nemzeti jogszabályokkal.

• A magyar kormány a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti.

• A magyar kormány a Projekt megvalósításához szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítja, és az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig biztosítja. Ezek a következők: gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút.

• A reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére vállalja a magyar kormány, hogy közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között.

Azt, hogy a kétharmados fideszes többség elfogadta a megállapodást, a párbeszédes Tordai Bence parlamenti hazaárulásnak minősítette kedden délelőtt. 

A kormányzati beruházás tervét jelen formájában egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is élesen kritizálja, ezzel kapcsolatban úgynevezett lakógyűlést is hirdetett, ami vasárnap ért véget.