Török Gábor: Magyar Péternek meg kell semmisítenie a baloldalt, ha hosszú távra tervez

Török Gábor: Magyar Péternek meg kell semmisítenie a baloldalt, ha hosszú távra tervez

Török Gábor politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktort felvillanyozta, hogy újra van tétje a június 9-i választásnak, a miniszterelnök szereti a mostanihoz hasonló helyzeteket, a káoszt és a konfliktusokat – fejtette ki Török Gábor a Telex választási műsorában. A politikai elemző szerint a kegyelmi botrány miatt Orbánnak be kellett szállnia a kampányba, és talán ez jót is tett neki, mert például a március 15-i beszéde messze nem tartozott a legjobb szereplései közé.

Török Gábor szerint „súlyos mérföldkő” lehet a június 9-i választás: ha a Fidesz 45 százalék feletti eredményt ér el az EP-választáson, az azt jelentheti, hogy sikerült kezelni a Magyar Péter-jelenség rövid távú hatásait. Úgy látja, hogy a kegyelmi botrány kirobbanása után mostanra stabilizálódott a Fidesz belső helyzete, „lenyugodtak a kedélyek” a párton belül. Az az általános narratíva a Fideszben, hogy Magyar Péter megjelenése a baloldal belügye. Egy 40 százalékhoz közelebbi eredmény viszont felerősítheti azokat a hangokat a jobboldalon belül, amelyek szerint változásra van szükség.

A politológus lát jeleket arra, hogy fideszes szereplők elkezdtek kacsintgatni Magyar Péter felé. A szakirodalom is azt mondja, hogy a domináns pártrendszereknek egy kormányzó párton belüli törés szokott véget vetni. – A Magyar Péter-jelenség még messze van ettől, de sokan átgondolhatják politikai jövőjüket, ha úgy alakul a választás – tette hozzá, hangsúlyozva: akkor lenne törés, ha jelentős számban jelennének meg vezető fideszes politikusok a Magyar Péter-féle Tisza Párt körül.

A Tisza Párt lehetséges választási eredményéről azt mondta: példátlan erősödés lenne, ha Magyar Péter pártja 20 százaléknál többet érne el, hiszen az elmúlt 14 évben egyetlen ellenzéki pártnak sem volt ekkora támogatottsága, de nem tartja reálisnak, hogy 25 százalék fölé menjenek. Nagyon meglepődne, ha a Fidesz 45 százalék alá kerülne, és közben a Tisza Párt 25 százaléknál jobb eredményt érne el.

Török Gábor beszélt arról is, hogy sokan megkérdezik tőle, ki állhat Magyar Péter mögött, mert az emberek nem hiszik el, hogy lehetséges egy ilyen szereplő felbukkanása a semmiből. A megyei listák visszavonása számára azt mutatja, hogy Magyar Péter politikájában sok az esetlegesség, nincs mögötte Nagy Terv. Az elemző szerint Magyar Péter eddig nem követett el komoly politikai hibát, pedig az országjárásáról azt gondolta, hogy túl nagy vállalás lesz, végül nagyon sikeres rendezvények lettek ezek. Szerinte az lett volna igazi politikai hiba Magyar Pétertől, ha arról beszélt volna, hogyan működne együtt az ellenzéki pártokkal. Török Gábor szerint Magyar Péternek az ellenzék megsemmisítésén kell gondolkodnia, nem azon, hogyan fogna össze velük. Jelenleg nem tartja hibának, hogy a Tisza Pártból csak Magyar Péter nyilatkozik, 2026-ban viszont már nem engedhetné meg magának, hogy egyszemélyes show legyen a Tisza Párt.

Török Gábor úgy látja, a DK-nak is van félnivalója Magyar Péter miatt, az ő megjelenése minden ellenzéki pártnak rosszat tesz. Bár az ellenzéki pártok közül a DK-nak vannak a leginkább elkötelezett szimpatizánsai, de még tőlük is vihet el szavazókat Magyar Péter. A DK célja az volt 2022 után, hogy domináns párttá váljon az ellenzéken belül. Úgy tűnik, ez a törekvés mostanra kudarcba fulladt. – Egy nagy pecsétet kaphat június 9-én, hogy van náluk erősebb ellenzéki párt, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a DK-ra nézve. A politológus úgy látja, a Tisza Párt megerősödése a Fidesznek sem jönne jól, mert új stratégiával kéne előállniuk. Nem biztos, hogy működne, hogy közös plakátra teszik Magyar Pétert és Gyurcsány Ferencet. Ezért is lehet érdekes majd a Fővárosi Közgyűlés, ahol összeállhat egy olyan felállás, amiben van egy erős Tisza Párt, egy vele hasonló nagyságú, a régi ellenzéki pártokból álló erő és a Fidesz.