Az államfőt is elsodorhatta volna a Tisza

Az államfőt is elsodorhatta volna a Tisza

Magyar Péter a Tisza Párt eredményváróján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Annál nagyobb politikai erő nincs, mint amikor a szomszédok egymás között arról beszélnek, mit mondott, hol jelent meg egy párt vezetője. Eddig a Fideszről beszéltek, ám az idei választás nagy újdonsága, hogy ezt a potenciált a kormányzópárt elveszítette – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Szabó Andrea szociológus, politikatudós. Véleménye szerint ezt nagyon nehéz újjáépíteni, ugyanis alulról szerveződik. Innentől kezdve az a kérdés, az embereknek milyen képe lesz a Fideszről: ha rásül a bélyeg, hogy már meguntuk, jöjjön valami más, akkor a párt erodálódása megállíthatatlan lesz. Mindezt csak rengeteg közpénz osztogatásával lehetne ellensúlyozni, ám a költségvetés ebben a pillanatban erre nem alkalmas.

Magyar Péter kapcsán kifejtette azt is, hogy jelentős különbség a Fidesz és a Tisza bázisa között: a Fidesz közössége identitásalapon szerveződő közösség, ez mély köteléket jelent, míg a Tisza Pártot az Orbán-ellenesség tartja össze. Ahhoz, hogy kialakuljon a Tisza Párt támogatóinak közös identitása, hosszú időnek kell eltelnie, a választásszociológia szerint ehhez 2-3 egymást követő választáson ugyanarra a pártra kell szavazni. 

Szabó Andrea az interjúban beszélt arról is, hogy ha Magyar Péter hozza fel az ügyet, akkor már nem Sulyok Tamás a köztársasági elnök

• Miért tűnik megingathatatlannak a Fidesz a legkisebb településeken?
• Mivel magyarázza a jobboldali városi értelmiség Fideszre leadott voksát?
• Mi a Tisza Párt sikerének titka?
• A messiásvárás mennyire magyar sajátosság?
• Van egyáltalán igényük a magyaroknak a baloldali gondolatiságra?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!