Osztály, vigyázz!

Osztály, vigyázz!

Gyerekek egy tápiószőlősi tornaórán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Totális a megőrület. A Belügyminisztériumban Káosz kapitány vette át a hatalmat, első intézkedésként pedig határozatlan ideig tartó kényszerszabadságra küldte Pintér Sándort – ez volna a megengedőbb, optimistább magyarázat. És most helyreigazítás következik: valótlanul állítottam az előbb, hogy nem a belügyminiszter látja el a Belügyminisztériumhoz csapott közoktatás-irányítási feladatokat, a valóság ezzel szemben, hogy az alant következő kerek marhaságok Pintér Sándor irányításával szökkentek szárba.

Rögzítsük a rögzítenivalókat. Kevés a tanár. Nagyon kevés. Még annál is kevesebb. A kritikus helyzet megoldásának legalapvetőbb pontjáig, a bérrendezésig vezető út rögös volt, ki is rázta a rendszerből a megmaradék pedagógusok egy részét. Ugyanakkor kevés a tornaterem is. Tornaterem vagy van, vagy nincs, és ha van, akkor is általában egy van, mert hát ki gondolta volna, hogy egyszer olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely ripsz-ropsz mindennemű előkészítés nélkül bevezeti a mindennapi testnevelést. A két problémagombóc helyenként összetapad, például, amikor se terem, se tesitanár nincs, a Belügyminisztérium közoktatásért felelős stábját azonban nem olyan fából faragták, hogy megijednének a kihívástól. Megoldják okosba. Mi az hogy! Nagyon is!

Bizonytalan, hogy a honvédelmi tárca szupertitkos bugyraiban, avagy a Belügyminisztérium oktatási szárnyában ért valakit a megvilágosodás, hogy a Szalay-Bobrovniczky Kristóf hadügyminiszteren évente kitörő tizedelési vágy potenciális áldozatainak számító, 55 esztendősnél idősebb honvédekkel lenne érdemes orvosolni a közoktatás hiányosságait, méghozzá úgy, hogy az öregecskedő egyenruhásokat átvezényelik a tankerületekbe, ahol ha nincsen számukra megfelelő munkahely, át kell képezni őket tanárrá, ugyanis a szerződéses viszonyban álló honvédek elláthatnak nevelő-oktató feladatokat. Ügyes. Egyrészt bátran kijelenthető, hogy a tankerületekben viszonylag ritkásan akad fegyveres erővel ellátandó feladat, másrészt a szigorú tornatanárokat amúgy is szokás rettenthetetlen kiképző őrmesterekhez hasonlítani, hüpp-hüpp-hüpp, Barba-trükk, simulnak a zaklatott közéleti hullámok s a gondterhelt minisztériumi homlokok egyaránt. Na, de itt a legfrissebb.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!