Zelenszkij váratlan tisztogatásba kezdett, leváltotta az egyesült haderő parancsnokát

Zelenszkij váratlan tisztogatásba kezdett, leváltotta az egyesült haderő parancsnokát

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leváltották Jurij Szodol altábornagyot, az ukrán fegyveres erők egyesült haderejének parancsnokát Volodimir Zelenszkij rendelete alapján. Az elbocsátás hétfő este jelentették be, miután több napja terjedtek hírek arról, hogy vizsgálat indult Szodol ellen.

Vasárnap jelent meg a hír, hogy Bogdan Krotevics, az ukrán Nemzeti Gárda kötelékében működő Azov dandárjának parancsnoka beadványt nyújtott be az Állami Nyomozó Irodához egy ukrán harci tábornok ellen. Azzal vádolta a katonai vezetőt, hogy túllépte hivatali hatáskörét és hozzá nem értő parancsnokságot folytatott, amelynek következtében nagy területeket veszítettek el Ukrajnában. Emellett arra kérte az Állami Nyomozó Irodát, hogy vizsgálják ki a tábornokot az ellenséggel való esetleges együttműködés miatt is.

– Levelet írtam az Állami Nyomozó Irodának, hogy indítsanak vizsgálatot egy katonai tábornok ellen, aki véleményem szerint több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok – írta Bogdan Krotevics a Telegramon. Bár nem nevezte meg a tábornokot, megjegyezte, hogy minden katona tudja, kiről van szó. Krotevics szerint ezt a tábornokot „a katonák 99 százaléka gyűlöli azért, amit tett”. Később számos ukrán médium, saját forrásaira hivatkozva, arról írt, hogy Krotevics az egyesült haderő parancsnoka, Jurij Szodol ellen nyújtott be panaszt az Állami Nyomozó Irodához. Az intézmény megerősítette, hogy azt befogadták és éppen vizsgálják, de az eljárást egyelőre nem indították meg.

Hétfőn este végül Volodim ir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy döntést hozott az ukrán fegyveres erők egyesült haderejének parancsnokának leváltásáról. –Megbeszéltük a személyi kérdéseket az Ukrán Fegyveres Erőkben. Úgy döntöttem, hogy Jurij Szodol altábornagyot Andrij Hnatov dandártábornokra cserélem – közölte Zelenszkij. Az elnök nem részletezte Szodol leváltásának okait, de megemlítette, hogy katonai tanácskozást tartott többek között a védelmi miniszterrel, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokával és a vezérkari főnökkel, ahol a front kulcsfontosságú szakaszairól, különösen Donbászról tárgyaltak.

A leváltott Jurij Szodol 53 éves, a Harkiv megyei Csuhujivban született katonacsaládban. A szumi tüzérségi tiszti iskola és az Ukrán Nemzeti Védelmi Akadémia elvégzése után 2003-ban kezdte szolgálatát az Ukrán Fegyveres Erők deszantos alakulatainál. Négy évvel később a 25. különálló légideszantdandár parancsnoka lett, és ezen a poszton érte 2014-ben az Ukrajna keleti részén kitört háború. Szodol részt vett többek között a rubizsnei csatákban, a Jampol ostromában, a donyecki repülőtér védelmében, valamint dandárja biztosította az ukrán erők kivonulását Debalcevéből. 2015 elején a deszantcsapatok első helyettes parancsnokává nevezték ki, majd 2018 márciusától a haditengerészet tengerészgyalogságának parancsnoka lett. Ugyanebben az évben altábornagyi rangot kapott.