A választók azt érezhetik, hogy megbüntetik Orbánt és az ellenzéket, ha Magyar Péterre szavaznak

A választók azt érezhetik, hogy megbüntetik Orbánt és az ellenzéket, ha Magyar Péterre szavaznak

Lakner Zoltán és Ruff Bálint (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

A Fidesz több mint 110 napja nem tudta visszavenni magához a politikai közbeszéd irányítását, ráadásul míg korábbi erősségük az volt, hogy a valósággal foglalkoznak, ez jó ideje nincs így – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Ruff Bálint politikai tanácsadó, a Partizán Vétó című műsorának szerkesztő-műsorvezetője és Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője.

Ruff Bálint arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok nagy része azt nem képes megérteni, hogy a választók nem logikát, hanem érzelmeket akarnak a politikában – nemcsak a hozzánk hasonló féldemokráciákban, hanem mindenhol. Magyar Péter feladata az EP-választásig, hogy nagy hibát ne kövessen el, a politikai sorsa viszont ténylegesen június 9-e után fog eldőlni. Lakner Zoltán szerint is a választás után fog kiderülni, hogy tud-e embereket válogatni, fenn tudja-e tartani ezt a kezdeményező, offenzív, folyamatos jelenlétet, vagy hogy anélkül is be tud-e épülni a helyi politikába, hogy Budapesten kívül elindult volna az önkormányzati választásokon. Ezekre a kérdésekre még nincs válasz, a legfontosabb, hogy ezeket egyáltalán felteszi-e magának Magyar Péter. Amit eddig tőle láthatott a nyilvánosság, abból nem következik sem az, hogy képes ezekre, sem pedig az, hogy nem képes: a politizálás új szakasza kezdődik a választás után.

• Ha egyetlen szóban kéne összefoglalniuk a mostani kampányt, mit mondanának?
• Működhetnek ehhez az olyan egyetlen szavas kormányzati plakátok, mint hogy „háború” az ellenzéki politikusok arcával, illetve ennek az új verziója, a „béke” felirat Orbán Viktor képével?
• Mennyire ronthatja saját esélyeit Magyar Péter azzal, hogy nagyon sok konfliktust vállal?

• A választásig már akkora a lendület, hogy Magyar Péter még ha hibázik is, már nem tud sérülni?
• Mi lenne megsemmisítő eredmény a Fidesznek?
• Mennyire megjósolható, kinek milyen részvétel kedvez a választásokon?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!